Boer ziet crowdfunding nog niet zitten

Het bedrag is een verdubbeling van het geld dat in 2013 met crowdfunding is opgehaald. Met die 128 miljoen euro zijn 3.500 verschillende projecten gefinancierd.
Naar verwachting stijgt het aandeel financiering via crowdfunding de komende jaren verder. ‘Het is en blijft de financieringsvorm met de meeste potentie’, zegt Roeland van Dijk, expert financiering van Dutch Network Group.
‘Crowdfunding gaat zich verder professionaliseren. Er komt steeds meer geld beschikbaar via de platforms en ook professionele investeerders haken vaker aan via vormen van crowdfunding’, verklaart Van Dijk.

Agrarische sector aarzelt

De agrarische sector lijkt nog niet erg geïnteresseerd in deze opkomende vorm van financiering. Een uitzondering is Pascal Philipsen, oprichter van het crowdfundingplatform Boer&Coinvest dat zich specifiek richt op agrifoodprojecten. Hij dacht een aantal jaren geleden al potentie te zien voor crowdfunding voor boeren en tuinders.
‘Ik zag het in andere sectoren enorm aanslaan, maar in de land- en tuinbouw valt het tot dusver tegen.’
Philipsen geeft aan dat hij in drie maanden nog geen projecten uit het veld heeft binnengekregen.

Wantrouwen

Er lijken verschillende redenen te zijn dat boeren en tuinders zich niet op crowdfunding storten. Philipsen merkt bijvoorbeeld dat nog zij nog wantrouwend staan tegenover deze manier van financieren.
De transparantie over hun financiële positie die bedrijven moeten geven, lijkt voor agrarische ondernemers vaak een brug te ver. Toch is dat nodig om via crowdfunding geld aan te trekken.
Er zijn inmiddels meer dan honderd verschillende platforms voor crowdfunding in Nederland, vaak met eigen specialisatie. De agrarische ondernemers die de sprong naar crowdfunding maken, doen dat vooral via algemene platforms.

Geld voor verbouwing

‘We hebben een paar landbouwprojecten in ons bestand’, zegt Karin Leppers van de site Geldvoorelkaar.nl. Een voorbeeld is melkveebedrijf Van der Heijden dat vraagt om 105.000 euro voor een verbouwing.
Een ander voorbeeld is de leverancier van voersystemen Sieplo die 375.000 euro nodig heeft voor werkkapitaal om naar het buitenland te kunnen uitbreiden. Beide projecten hadden de benodigde financiering via crowdfunding vlot binnen.
Op een andere site, Doorgaan.nl, is een aanvraag te vinden voor een biologisch-dynamische zuivelverwerker. Ook daar is het gelukt de benodigde 55.000 euro te werven.

Vast aan banken

Leppers ziet wel dat de aanvragen voor projecten vanuit de agrarische sector achterblijven bij andere sectoren. ‘Wellicht zitten boeren nog te veel vast aan de banken.’
Wellicht dat de banken ook voor de verandering zorgen. Banken juichen crowdfunding toe als aanvullende vorm van financiering, stellen de experts van Douw en Koren.
Rabobank-topman Wiebe Draijer gaf eerder al aan te willen bekijken hoe zijn bank in initiatieven als crowdfunding mee kan draaien. De bank zoekt, net als collega’s, naar andere vormen van kredietverlening nu de eisen voor financiering door banken zijn aangescherpt.

Rente

Veel crowdfundingprojecten zijn nog laagdrempelig met een minimale inleg van 25 of 50 euro. Het risico van de investering bepaalt de hoogte van de rente.
Crowdfundingexpert Philipsen geeft aan dat voor een solide project een rendement van 5 tot 6 procent wordt gegeven. Wordt het risico hoger, dan gaat dat richting de 8 procent of meer.
Belangrijke voorwaarde is dat de aanvrager voldoende informatie geeft over zijn bedrijf en de plannen. ‘Transparantie is essentieel’, stelt Leppers. ‘Als investeerder moet je natuurlijk weten waar je geld in belegt.’
Daarbij moet de aanvrager inzicht geven in de bedrijfsomzet en de cashflow. ‘Ik denk dat agrarische ondernemers het ook moeilijk vinden om deze gegevens open en bloot op een platform te zetten’, zegt Philipsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer