FloraHolland renoveert klok volop

Bloemenveiling FloraHolland wil naar een optimale en stabiele prijsvorming op de klokken. Om die reden heeft de veiling in het eerste jaar dat het nieuwe strategische plan FloraHolland 2020 wordt uitgevoerd, het prijsinstrument volop gerenoveerd.

'Om de klok bij de tijd te houden, is het noodzakelijk dit jaar een aantal verbeteringen door te voeren', kondigde FloraHolland begin 2015 aan, toen de veiling startte met de implementatie van de nieuwe strategie FloraHolland 2020. Sindsdien sleutelt het bedrijf onder de noemer 'Het Nieuwe Veilen' aan de klok.
Een van de eerste problemen bij de klok die de veiling in het afgelopen jaar heeft aangepakt, zijn de excessen bij het veilen, ofwel het dumpen voor de klok. Met ongeveer 2.800 contactzenders heeft FloraHolland gedurende 2015 aanvoerafspraken gemaakt over assortiment, aan te voeren volumes en regelmaat. Daarnaast zijn controlemaatregelen doorgevoerd bij de klok zelf.
Verder is FloraHolland vorig jaar begonnen met het weglaten van het koperplaatnummer op de bloemen- en plantenklokken. Dit vermindert de transparantie wie wat op de klokken koopt en leidt tot een stabielere prijsvorming, zegt de veiling.

Minimumprijs kweker

De kwekersminimumprijs is een andere vernieuwing bij de klok. Na een pilot bij anthurium, gerbera, potgerbera en roos introduceerde FloraHolland in september dit prijsinstrument voor alle producten. De kweker stelt zelf een minimumprijs voor zijn product vast. Komt de klokverkoopprijs hier niet boven, dan wordt het product doorgedraaid. Met de minimumprijs krijgen telers meer regie op hun afzet via de klok.
Vanaf april veilt FloraHolland de CC-containers en stapelwagens in de reguliere veilgroepen door elkaar. Hierdoor vindt prijsvorming plaats op marktvraag en niet op veilpositie, is de gedachte. Door de maatregel is het CC-veilen geüniformeerd op de plantenklokken in Aalsmeer en Naaldwijk.
Begin maart introduceerde FloraHolland klokvoorverkoop bij planten. Bij deze manier van verkoop, die al bij snijbloemen bestond en waarmee de bloemenveiling in 2014 een omzet van 4 miljoen euro behaalde, kunnen telers een deel van de klokpartij al tegen een vaste prijs voor het veilproces aanbieden.
In de eerste week na de introductie lag het aantal transacties in Aalsmeer en Naaldwijk gezamenlijk op ongeveer vijfhonderd. Dat aantal is aan het eind van het jaar opgelopen naar ongeveer 4.300.
Betrouwbare kwaliteit- en sorteringsinformatie is eveneens fundamenteel voor een goed werkende klok, zegt de bloemenveiling. Om die reden is FloraHolland telers die herhaaldelijk in de fout gaan, harder gaan aanpakken. Om het aantal reclamaties verder terug te dringen, scherpt FloraHolland de regels in 2016 verder aan.
Volgens een woordvoerder van de veiling verandert het veilproces constant om de klok bij de tijd te houden. Om die reden begint de veilingorganisatie op 14 januari de pilot 'Multitransactie veilen' bij alle plantenklokken van Naaldwijk. De proef duurt tot medio juni, waarna wordt vastgesteld of en in welke vorm deze manier van veilen wordt voortgezet.
Multitransactie veilen is het in één keer afhandelen van meer dan één winnende koopintentie. Als meerdere klanten tegelijk drukken op een prijs, krijgen ze allemaal de koop toegewezen zolang het aanbod groot genoeg is.

Verschil kleiner

Of FloraHolland inderdaad in 2015 betere en stabielere prijzen bij de klok heeft weten te realiseren, meet de veiling af aan de mate waarin de klokprijs en de prijs bij directe verkoop naar elkaar zijn toegegroeid. Het verschil tussen beide moet 10 procent kleiner zijn geworden. Die norm is gehaald.
Deze zomer is de veiling ook met ideeën gekomen over hoe verder met de klok op de langere termijn. Vier denkrichtingen werden gepresenteerd: terug naar fysiek veilen op alle locaties, veilen op één centrale locatie, focus op direct, en het aftuin verkopen ondersteund met een daghandelsysteem.
Naast de doelstelling optimale en stabiele prijsvorming wil FloraHolland met Het Nieuwe Veilen het kostenniveau met een derde verlagen. Daarom is het noodzakelijk om logistiek en commercie te ontkoppelen, zegt de veiling. De klok moet ook beter aansluiten op een vraaggedreven keten, waar meer maatwerk mogelijk is volgens de veiling. 'Van de vier denkrichtingen hebben daarom focus op direct en aftuin de voorkeur', redeneert de veiling.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer