'Firma MelkMannen houdt van melk én van mannen'

Daphne Lubbers en Lizette van Dijk zijn deze week officieel gestart met de Firma MelkMannen. Hun bedrijf verkoopt vlees van deze dieren. Daphne Lubbers legt uit.

Wat is een

'Een MelkMan is een kalf, stier of os geboren op een melkveebedrijf waar kalveren minstens drie maanden bij de koe drinken en volop in de wei lopen. Normaal gesproken gaan kalveren die geboren zijn op een melkveebedrijf al na een paar weken naar een kalverhouderij, waar ze binnen moeten blijven en worden opgefokt voor de vleesindustrie.'

Wat doet de Firma

'Wij verkopen het vlees van deze MelkMannen. Net als wij zijn er boeren die vinden dat het anders kan. Maar zij weten niet hoe.
'Er is nog geen passende keten. Die willen wij gaan opzetten, stap voor stap.'

Hoe pak je dat aan?

'Wij willen al doende leren. Zo is deze eerste MelkMan ook een soort experiment. We willen erachter komen wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van vlees, wie vlees van MelkMannen wil kopen, hoe we het verhaal het beste kunnen vertellen. Op deze manier willen we ons ondernemerschap ontwikkelen.
'Tijdens de Dutch Design Week in oktober 2015 hebben we vanuit Youth Food Movement Brabant met designers en de provincie Noord-Brabant een mannenvleesbarbecue gehouden waar we bezoekers vlees van haantjes, bokjes en stiertjes hebben laten proeven. Daarbij serveerden we respectievelijk eieren, geitenkaas en melk en het verhaal achter ons idee. Dat sloeg aan bij de mensen.'

Wat is het verhaal?

'Dat zuivel en vlees bij elkaar horen. Weinig mensen weten wat er gebeurt met de kalveren die geboren worden voor de productie van melk. Om melk te kunnen geven krijgen koeien jaarlijks een kalf dat op jonge leeftijd naar de kalverhouderij gaat. Samen met een aantal vernieuwende melkveehouders in Brabant willen wij op een andere manier kalveren houden. Ons motto is: houden van melk is houden van mannen.'

Is er markt voor 'mannenvlees'?

'Dat moet gaan blijken. Deze week is onze eerste MelkMan naar de slachterij gebracht. Hij was één jaar oud en afkomstig van melkveebedrijf De Regte Heijden van Wim en Harriëtte van Roessel in Riel. Het vlees wordt in kleine kring afgezet.
'In de nabije toekomst willen we met meer melkbedrijven gaan samenwerken die kalveren bij de koe houden. Daarnaast zoeken we afzet direct bij de consument, de horeca en eventueel supermarkten. En we gaan het vlees promoten en verkopen tijdens evenementen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer