RFC gaat pragmatisch om met bonus door ijzel

In Noord-Nederland zijn melkwagens uitgevallen door gladheid, meldt Royal FrieslandCampina (RFC). Volgens het zuivelconcern leidt het nog niet tot problemen.

Wanneer blijkt dat een vertraging leidt tot een extra melkmaal, wordt pragmatisch gekeken naar de bonus voor boeren die niet meer leveren dan medio december.

Hoeveel tankwagens niet rijden, kan RFC niet zeggen. 'Daarvoor is het te vroeg', stelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Het bedrijf probeert dinsdag een overzicht te krijgen.

Dan wordt ook bekeken of meer aanpassing van de rijschema's noodzakelijk is. Volgens Ter Avest komt de productie niet in problemen. 'Die kan gewoon doorgaan. De buffers bij fabrieken zijn groot genoeg.'

Bonus-systeem

Sinds 1 januari betaalt FrieslandCampina een bonus aan melkveehouders die dagelijks niet meer kilo's melken dan een vastgestelde periode in december 2015.

In de eerste zes weken van 2016 wordt iedere zes dagen de melklevering bepaald en teruggerekend naar een dagelijkse melkgift. Is die gelijk of lager dan in december, dan krijgt een melkveehouder 2 cent bonus per kilo melk.

'Mocht door het later ophalen van melk er een extra melkmaal bij komen, dan gaan we aan het omrekenen, waardoor een melkveehouder een verdiende bonus niet mis loopt,' verzekert Ter Avest.

Te vroeg

De RFC-woordvoerder vond het vanochtend nog te vroeg om aan te geven hoeveel melkveehouders voor de bonus in aanmerking komen. Hier is pas meer duidelijkheid over wanneer de eerste periode, op 6 januari, is afgerond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer