Melken voor de wereldmarkt III

Alle strubbelingen met melkprijs en dreigende droogte (alweer!) maar even vergeten. Deze keer praten we over herinzaaien en wat daarbij komt kijken.
Het is in Nieuw-Zeeland gebruikelijk om jaarlijks ongeveer 10 procent van het areaal te hernieuwen. Dan gaat het vooral om het verwijderen van oude zode die verontreinigd is met ongewenste soorten (denk aan kweek, straatjesgras, beemdgrassoorten, breedbladige onkruiden et cetera), en deze met nieuwe, betere soorten te vervangen.
Als de contour verbeterd moet worden, gaat na doodspuiten de ploeg erin, gevolgd door vlakbalk en rotoreg en dergelijke. Een bijkomend voordeel van bewerken is dat de populatie van schadelijke insecten, vooral engerlingen en slakken, wordt verminderd, zeker als dit in de herfst gebeurt.
Het nadeel is dat een flink deel van de organische stof verloren gaat als CO2 en grote verliezen van stikstof door uitspoeling optreden. Direct inzaaien zonder bewerken houdt ook meer vocht vast in de bodem. Dat is belangrijk op niet-geïrrigeerde bedrijven.
Het beste programma in ons systeem is als volgt: oude zode dood spuiten in de vroege herfst (februari), gevolgd door bewerken, dan inzaaien met Italiaans raaigras of Westerwold types, of deze direct doorzaaien in de dode zode. De tijdelijke zode geeft goede groei in herfst, winter en voorjaar, gepaard met hoge kwaliteit: deze planten zijn opgebouwd uit grote cellen met relatief weinig celwand en veel celinhoud.
Dan, op een niet-geïrrigeerd bedrijf, in het voorjaar (oktober) deze nieuwe zode doodspuiten gevolgd door inzaaien met stoppelknol. Nadat deze vrucht over januari en februari is afgevreten, wordt er voor de derde maal doodgespoten, waarna de permanente zode wordt ingezaaid.
Meestal wordt er gewoeld vóór inzaaien om compactie te doorbreken. Na drie keer glyfosaat zijn de meeste ongewenste soorten wel verdwenen en is een schoon zaaibed gevormd. Op geïrrigeerde bedrijven wordt het Italiaans raai vaak twee à drie jaar aangehouden, waarna permanent gras wordt ingezaaid in de herfst.
De eerste beweiding is belangrijk: zo vroeg mogelijk, dat wil zeggen zo gauw als de plant flink beworteld is en niet meer makkelijk wordt uitgetrokken door het vee; dit bevordert uitstoeling en een dichte zode.
Bij voorkeur gebruiken we een koppel jongvee hiervoor en wordt de zode deze eerste keer slechts licht afgevreten. Maaien wordt hier beslist nooit als eerste defoliatie toegepast, omdat dit groei en plantdichtheid sterk tegenwerkt.
In een volgend artikel meer over hoe je een keuze kunt maken tussen al die verschillende soorten met hun bijzondere eigenschappen.

Helwi

Helwi Tacoma (55) woont met zijn vrouw Akky (56) en kinderen Sytse (20) en Brechtsje (18) in het Nieuw-Zeelandse Dunsandel. Dochter Rink (21) woont en studeert inmiddels in Amerika. In Nieuw-Zeeland heeft Tacoma samen met anderen een bedrijf van 165 hectare gras, zeshonderd koeien en een totale productie van 3.375.000 liter melk. Daarnaast is Tacoma consultant.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer