'Buitenland geen invloed op ontwikkelruimte'

Buitenlandse sectoren kunnen geen beroep doen op Nederlandse depositie- of ontwikkelingsruimte. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) geldt alleen voor Nederland.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. VVD'er Helma Lodders had hierom gevraagd. Zij wilde weten of die ruimte 'opgeslokt' wordt door buitenlandse bronnen.

'Het effect van buitenlandse bronnen wordt via monitoring bijgehouden. Alleen wanneer als gevolg van een forse toename van de bijdrage van buitenlandse bronnen aan de totale depositie in Nederland, de verwachte afname van de depositie in Nederland kleiner is dan verwacht, kan besloten worden de hoeveelheid ontwikkelingsruimte te verkleinen', aldus Van Dam.

In zee

Nederland is netto-exporteur van stikstof. Het grootste deel van de in Nederland veroorzaakte stikstofemissie komt in de zee terecht of in het buitenland.

De bijdrage van bronnen in het buitenland aan de depositie op de Nederlandse Natura 2000-gebieden is volgens Van Dam ook substantieel: zij bedraagt gemiddeld over alle Natura 2000-gebieden circa 35 procent van de totale depositie.

Gebieden

De gebieden waar het aandeel van de buitenlandse deposities groter is dan 60 procent zijn Aamsveen, Wooldse Veen, Westerschelde & Saeftinghe, Zwin & Kievittepolder, Sint Pietersberg & Jekerdal en Noorbeemden & Hoogbos.

'De emissies van buitenlandse bronnen zullen naar verwachting verder dalen de komende jaren', verwacht Van Dam. 'In de landen die Nederland omringen zullen beperkende maatregelen worden genomen ter voldoening aan Europese regelgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer