Buitendijks+land+Marrum+minder+agrarisch
Nieuws
© Bram Buruma Tekst En Beeld

Buitendijks land Marrum minder agrarisch

Gemeente Ferwerderadiel heeft de volwaardige agrarische bestemming van boeren die buitendijks land in eigendom hebben erafgehaald. Ten onrechte, volgens de boeren. Zij verzoeken de gemeenteraad de beheersverordening te herzien.

De gemeenteraad nam enkele maanden terug de beheersverordening Waddenzee/Noordzee aan. Waar de bestemming van de 150 hectare particulier eigendom eerst nog volledig agrarisch was, blijkt dat de gronden nu meer een natuurbestemming krijgen.

Verder is extensieve begrazing noodzakelijk is ten dienste van de natuurlijke ontwikkeling van de kwelders.

Schokkend

Roelof Hoogland uit Hallum vindt het 'schokkend en niet te bevatten'. 'Bedrijven worden op slot gezet. Het heeft grote gevolgen voor de mestafzet en toeslagrechten. Ondernemers moeten hierdoor misschien wel veertig koeien afstoten.'

Verkwelderen in het gebied ligt heel gevoelig. Natuurorganisaties als It Fryske Gea zijn hier groot voorstander van. Maar volgens afspraken mag de bestemming niet worden veranderd zolang er gronden in particulier eigendom zijn, geeft de advocaat van de boeren aan.

Hoogland: 'De organisaties proberen nu op een 'slinkse manier' het het buitendijks land sneller te verkwelderen. Daar krijg ik een nare smaak van de mond'.

Onverwachte hoek

CDA-raadslid Piet Reitsma zegt dat de bestemmingswijziging uit 'onverwachte hoek' is gekomen. 'De wethouder en burgemeester hebben ons voorgehouden dat de beheerverordening geen gevolgen heeft voor het bestaande gebruik.

Nu klopt dit verhaal niet, stelt hij. 'Ik krijg het donkerbruin vermoeden dat It Fryske Gea de kaarten gewoon inkleurt in zijn voordeel en zo de getijdendruk opvoert.'

De gemeente gaat bekijken of ze de beheersverordening kan aanpassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer