Staatssecretaris wil weidevogel redden

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil met een Plan van Aanpak de teruggang van het aantal weidevogels ombuigen. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor de boeren, schrijft hij 30 november in een brief aan de Tweede Kamer.

Daarom heeft Nederland een internationale verantwoordelijkheid om goed voor zijn weidevogels te zorgen. Wanneer soorten als de grutto uit Nederland verdwijnen, dan is de wereldpopulatie van die soort in gevaar.
De achteruitgang van het aantal weidevogels is echter een complex probleem, constateert Van Dam. Er is geen gemak-
kelijke en snelle oplossing voorhanden. Het is zijn ambitie om te komen tot een landelijk gebied waar boeren een goed inkomen kunnen verdienen en waarvan een rijke natuur een onlosmakelijk onderdeel is.

Hoofdrol voor boeren

Hij wil dat samen met de belanghebbende partijen doen. Alleen dan is het kansrijk. Er is een gezamenlijke inspanning nodig van veel partijen die betrokken zijn bij het boerenbedrijf en bij weidevogels: ketenpartijen, adviseurs en financiers van boeren, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Samen met al die partijen wil hij komen tot het Plan van Aanpak voor de weidevogels. Dat moet in de eerste helft van 2016 gereed zijn.
Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor boeren. Het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer, dat 1 januari 2016 start, moet hen in die rol faciliteren.
Het uitgangspunt van het Plan van Aanpak is hetzelfde als dat van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschaps-
beheer, namelijk een focus op kansrijke gebieden. Als de
populaties daar goed gedijen, heeft dat uitstraling naar de gebieden daarbuiten.

Effectiviteit vergroten

De staatssecretaris wil drie accenten leggen in het Plan van Aanpak. De eerste is vergroting van de effectiviteit van het beheer, onder andere door het uitbouwen van kennis.
Onderzoeksinstituut Alterra gaat ‘op korte termijn’ in beeld brengen wat een haalbare ambitie is en wat nodig is om die te bereiken.
De staatssecretaris wil het EU-geld inzetten dat beschikbaar komt om de crisis in de melkveehouderij en de varkenshouderij te verlichten, inzetten om de effectiviteit van weidevogelbeheer verder op te voeren. Hoe dat gaat gebeuren moet nog uitgewerkt worden.
Het tweede accent is meer agrarisch natuurbeheer in de groene opleidingen. Hogeschool Van Hall Larenstein en Wageningen Universiteit krijgen daar direct al extra budget voor.
Het derde accent betreft zogeheten systeeminnovatie, zodat het voor boeren aantrekkelijker wordt om weidevogelbeheer te integreren in de bedrijfsvoering.

Kosten 50 procent lager

De start van het nieuwe stelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer op 1 januari a.s. is een vertrekpunt voor alle partijen om ervaring op te doen met het nieuwe stelsel.
Staatssecretaris Van Dam verwacht dat de uitvoeringskosten voor de overheden over enkele jaren 40 tot 50% lager zijn dan in de jaren 2013 en 2014. De resultaten van het nieuwe stelsel voor het aantal weidevogels zullen pas na enkele jaren zichtbaar zijn, voorspelt hij in zijn brief aan de Kamer. De ambitie van Van Dam is dat in 2020, bij de start van de volgende
GLB-periode, het collectieve stelsel zichzelf bewezen heeft, zowel in effectiviteit als in efficiëntie.

De staatssecretaris heeft er vertrouwen in. Hij baseert dat onder andere op de wijze waarop alle betrokken partijen
hebben samengewerkt om het nieuwe stelsel voor natuur-
en landschapsbeheer gebruiksklaar te maken.

Foto’s: Ministerie van Economische Zaken en Henk Teunissen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer