Resolutie over octrooi planten

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie aangenomen die zich uitspreekt tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van planten. Steeds meer grote bedrijven vragen patenten en dat beperkt kwekers.
De octrooien op planten staan de ontwikkeling van betere en meer diverse rassen in de weg. Reden voor onder andere de Europarlementariër Jan Huitema (VVD), Annie Schreijer- Pierik (CDA) en Bas Belder (SGP) om een resolutie in te dienen.
Door een uitspraak van het Europees patentbureau is het mogelijk om op natuurlijke eigenschappen patenten aan te vragen. Er zijn al twintig octrooien verleend op ruim 900 variëteiten van gewassen. Deze zijn niet meer vrij toegankelijk.
LTO Nederland is blij met de aangenomen resolutie. De resolutie is een zeer sterk signaal naar de Europese Commissie vanuit het Europees Parlement. Het is nu aan de Europese Commissie om dit ook binnen de Europese wetgeving te regelen. LTO trekt er met anderen al lange tijd aan om de kwekersvrijstelling in Europese wetgeving te borgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer