Meer transparantie in vleeskuikenprijs

De basiscontractprijs (BCP) voor vleeskuikens functioneert niet meer, stellen Bart Janssen van LTO Noord Pluimveehouderij en Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vast. Komt er in 2016 geen verandering in de wijze waarop de prijs van vleeskuikens tot stand komt, dan blijft de markt onrustig.

Ilona LesscherDe vleeskuikenmarkt wordt getekend door krapte. Door het groeiend aandeel Kip van Morgen-concepten wordt in 2016 naar schatting 150.000 ton pluimveevlees minder geproduceerd. Dat is 20 procent van de totale productie waarmee zo’n 10 miljoen vleeskuikenplaatsen zijn gemoeid.
Daardoor blijven bij slachterijen haken leeg. ‘Bedrijfseconomisch is dat zeer onwenselijk. Slachterijen vragen daarom om meer vierkante meters om meer aanvoer te krijgen’, weet Janssen.

Prijsval

Toch daalde vanaf oktober de BCP van 75 cent naar 68 cent per kilo. Voor een bedrijf met 100.000 kuikens maakt dat per ronde een verschil van 15.000 euro, rekenen Janssen en De Haan voor. Als reden voor de prijsval noemen de slachterijen het aanbreken van het wildseizoen. LTO en NVP, die in dit dossier samen optrekken, zetten vraagtekens bij dat argument. Het wildseizoen speelt jaarlijks. En het opvallende is dat de BCP daalt, maar de toeslagen daarentegen in diezelfde periode stegen met 4 cent. ‘Nederland telt zo’n 600 mesters die elk vechten voor hun toeslag. Dat geeft enorm veel onrust.’
LTO en NVP constateren dat de kuikenprijs wordt gestuurd. Slachterijen maken elke maand overzichten van voerwinsten en inlegcijfers/opzetgegevens van broederijen. ‘De prijsstelling is niet transparant en heeft weinig meer te maken met vraag en aanbod.’ Daar zijn de belangenbehartigers het roerend over eens. ‘Het signaal dat de slachterijen afgeven met de actuele prijzen, staat haaks op de roep om meer vierkante meters.’
LTO en NVP vinden dat brancheorganisatie Nepluvi met haar leden om tafel moet. Er is grote behoefte aan meer duidelijkheid over hoe de vleeskuikenprijs tot stand komt. ‘Zorg voor stabiele prijzen en zorg ervoor dat de consument de prijs van de lege haken betaalt en niet de vleeskuikenhouder’, geeft Janssen aan.
Alleen wanneer de sector een goed perspectief wordt geboden, is er kans dat er meer vleeskuikens komen in Nederland. Bijvoorbeeld door leghennenhouders die omschakelen.

Groeipotentie

Van de vleeskuikens die in Nederland geslacht worden, komt momenteel 40 procent uit het buitenland. Voor zover Janssen dat kan overzien, zit daar niet veel groeipotentie. In Duitsland breidt de vleeskuikenhouderij nagenoeg niet uit. En de uitbreiding die in Belgie plaatsvindt heeft zijn weg daar in het binnenland al gevonden. In Europa zijn de grootste uitbreidingen in de vleeskuikenhouderij te vinden in Polen.
Wanneer er niet meer transparantie komt in de prijsvorming, vrezen Janssen en De Haan dat in 2016 de onrust rond de prijsvorming aanhoudt. ‘Een open en eerlijke prijs is voor alle partijen het beste.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer