‘Keus grutto tot Nationale Vogel schept verplichting’

Het Nederlandse publiek heeft in november de grutto gekozen tot ‘Nationale Vogel’.
‘Dat is fantastisch nieuws’, reageert SBNL-bestuurder Gijs van den Brink. ‘Het geeft de vogel de aandacht die hij nodig heeft. Het schept ook verplichtingen.’

Van alle grutto’s broedt 85% in Nederland. Maar de Nationale Vogel heeft het moeilijk. In 1960 waren er zo’n 120.000 broedpaartjes, dit jaar minder dan 30.000.
‘Daarom verdient de grutto de extra aandacht die de verkiezing oplevert’, zegt Van den Brink. Het schept ook verplichtingen om eraan te werken dat de vogel zich beter kan handhaven.
In het persbericht dat Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland uitbrachten over de verkiezing wordt de steeds intensiever geworden landbouw genoemd als oorzaak van de teruggang van de grutto. Van den Brink merkt dat boeren juist positief staan tegenover weidevogels en de bescherming ervan. ‘Negentig procent van de boeren die ik ontmoet, geven voldoende ruimte aan weidevogels en gaan aan de kant voor de nesten. Die houding zit alleen minder tussen de oren van de bedrijven die werkzaamheden verrichten op het land van de boeren.’
Van den Brink ziet een paar andere oorzaken voor de teruggang van het aantal grutto’s. Predatie is er daar één van. Vossen, kraaien, ganzen, ooievaars en diverse andere rovers doen zich steeds meer tegoed aan weidevogels. Als andere oorzaak noemt hij dat in het voorjaar de waterstand in veel weilanden te laag is.
‘Ik denk dat die oorzaken het belangrijkst zijn.’

Foto: Simone Luijckx

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer