Kansen voor ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’

Ilona LesscherSubsidie op asbest saneren, investeren in zonnepanelen en meedoen aan de Vamil en/of MIA-regeling bij investeringen in welzijn, milieu en energie. Het klinkt zo mooi, maar als ondernemer heb je daar pas wat aan wanneer je geld verdient. En dat is precies wat de varkenshouderij, maar ook de melkveehouderij, op dit moment ontbeert.
Overheid en provincies verstrekken subsidies. Die subsidies halen de scherpe randjes van een investering, maar het resterende deel moet de ondernemer linksom of rechtsom zelf direct betalen. De investeringsdrang onder varkenshouders daalde in 2015 naar een historisch dieptepunt. Zeugenhouders die een voerwinst draaien van 120 procent, schuiven iedere week geld achter hun biggen aan. Er wordt geen geld gemaakt, dus valt er ook geen geld uit te geven.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het in de provincies geen storm liep met de aanvragen om asbest te vervangen door zonnepanelen. De regeling werd in de tweede helft van 2013 opengesteld en liep officieel 1 september 2015 af. Alleen Flevoland bereikte in die periode het subsidieplafond. Alle andere provincies hebben nog budget beschikbaar.
De meeste provincies verlengden daarom de subsidieregeling ‘Asbest eraf zonnepanelen erop’ voor het jaar 2016. Maar de vraag is of dat voldoende is om het doel dat de overheid zichzelf heeft gesteld met de regeling te realiseren. Verandert de financiële situatie in de varkenshouderij, en dat gaat ook op voor melkveehouders, de komende maanden niet drastisch, dan investeren varkenshouders ook in 2016 niet in duurzame daken en energie.
En zou een bank al willen meewerken, dan is het richting crediteuren ook bijna niet te verkopen om enerzijds geld te lenen voor zonnepanelen en anderzijds rekeningen open te hebben staan. Terwijl dat laatste nu op bijna elk varkenshouderijbedrijf de realiteit is.
Blijft het feit dat varkenshouders over veel dakoppervlak beschikken dat zich prima leent voor zonnepanelen. Dat zien varkenshouders zelf ook, dus rijst alom de vraag of daken verhuren geen optie is. De ondernemer ontvangt dan een vergoeding voor het dak dat hij beschikbaar stelt. Vaak voor een periode van tien jaar.
Belangrijkste nadeel daarvan is dat je als ondernemer geen eigenaar bent van de panelen. En dat kan financiële consequenties hebben wanneer de onderneming van de huurder of de verhuurder vrijwillig of gedwongen wordt beëindigd.
De varkenshouderij heeft op dit moment minder baat bij de investeringsregelingen, maar de provincie kent ook subsidieregelingen waarbij het benodigde geldbedrag direct beschikbaar wordt gesteld aan de investeerder. Rente en aflossing worden daarbij over dertig jaar uitgesmeerd.
Gezien de malaise in de varkenshouderij is het de vraag of het wijs was de regeling ‘Asbest eraf zonnepanelen erop’ in 2016 ongewijzigd voort te zetten. Met een aangepaste regeling was de kans op succes wellicht groter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer