Glastuinbouw haalt CO2-doel al

De glastuinbouw heeft het CO2-reductiedoel voor 2020 al vorig jaar gehaald, blijkt uit de 25e Energiemonitor Glastuinbouw van LEI Wageningen UR.

Joost van WinsenIn 2014 lag de totale CO2-emissie op 5,7 megaton. Dit is 0,5 megaton onder het doel voor 2020. Na correctie voor de hoge temperaturen in het afgelopen jaar blijft de glastuinbouw met een emissie van 6,0 megaton ook onder het gestelde doel. De sector heeft met de overheid afgesproken om in 2020 een CO2-emissie te hebben van maximaal 6,2 megaton.
De CO2-emissie is in 2014 met ongeveer 30 procent, ofwel 1,8 megaton, gedaald ten opzichte van het jaar 2010. Volgens LTO Glaskracht Nederland levert de glastuinbouw hiermee een grote bijdrage aan de totale vermindering van de CO2-emissie en de afhankelijkheid van fossiele energie.
‘In de maand waarin tijdens de klimaattop in Parijs wordt gesproken over nieuwe, wereldwijde klimaatafspraken laat de glastuinbouw deze spectaculaire reductie zien’, zegt Rob van der Valk, beleidsspecialist Energie bij LTO Glaskracht.
De belangrijkste oorzaken van de daling zijn de krimp van het glasareaal, minder verkoop van elektriciteit en een toenemend gebruik van duurzame energie. Deze drie zijn goed voor 91 procent van de besparing, meldt LEI Wageningen UR.
Ook minder inkoop van warmte, meer inkoop van elektriciteit, intensivering, extensivering en energiebesparing droegen een steentje bij.
‘Het effect van energiebesparing plus extensivering is groter dan de toename van de energievraag door intensivering. Dit betekent dat ook het energiegebruik per vierkante meter kas voor de teelt is gedaald’, zegt een woordvoerder van LEI Wageningen UR.

Duurzame energie

Het aandeel duurzame energie in de glastuinbouw nam in de afgelopen vier jaar toe van 1,9 naar 4,3 procent. Het absolute gebruik steeg van 2,4 naar 4,2 petajoule, wat overeenkomt met een toename van 80 procent.
Het aardgasgebruik in de sector neemt af door de groei van duurzame energie, die vooral te danken is aan de inzet van aardwarmte. LEI Wageningen constateert wel dat het aandeel duurzaam in de glastuinbouw achterloopt op het landelijke aandeel van 5,6 procent.
LTO Glaskracht ziet volop kansen om de verduurzaming van de energievoorziening voort te zetten, zoals verdere ontwikkeling van aardwarmte en Het Nieuwe Telen.
Vorig jaar produceerde de sector 10,5 miljard kilowattuur elektriciteit met warmtekrachtkoppeling. Dit komt overeen met het gebruik van 1,5 miljoen huishoudens. De productie is lager dan in voorgaande jaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer