Vanggewas verdringt akkerrand

Bij de vergroening van het GLB heeft Nederland zwaar ingezet op het akkerbouw strokenpakket . Het kabinet ziet de ecologische aandachtsgebiedenverplichting (EA) het liefst met beheerde randen langs de akkers ingevuld. Boeren kiezen echter voor vanggewassen.

Han ReindsenUit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat akkerbouwers bij de invulling van de vergroening vooral voor vanggewassen hebben gekozen. Dit jaar 9.500 bedrijven met een totaal van 157.200 hectare.
In totaal zijn 14.100 bedrijven verplicht zich aan de regels van de gewasdiversificatie te houden en zijn 10.720 bedrijven verplicht 5 procent ecologisch aandachtsgebied (EA) in te vullen. Daarbij zijn vanggewassen favoriet.
Als tweede maatregel uit de generieke lijst hebben 1.500 bedrijven 2.300 hectare onbeheerde akkerranden aangelegd. Door 890 bedrijven werd een deel van het EA ingevuld met erkende eiwitgewassen (5.300 hectare) en zeven bedrijven hebben gekozen voor korte omlooptijd wilgenhakhout (17 hectare).

Equivalent pakket

In totaal hebben 320 bedrijven deelgenomen aan een equivalent vergroeningspakket. Het Veldleeuwerikpakket werd door 240 deelnemers gebruikt met een totaal van 7.700 hectare en 80 bedrijven hebben gekozen voor het akkerbouw strokenpakket met ten minste 30 procent beheerde akkerranden: in totaal 550 hectare.
Om het beeld te completeren: er zijn zes collectieven bij RVO aangemeld.
‘Kan een collectieve nationale invulling van de EA-verplichting aan de wensen van alle betrokkenen tegemoet komen? Draagvlak daarvoor wordt getoetst en het is misschien de moeite waard om met de overheid nog eens naar alternatieven te kijken’, zegt beleidsmedewerker Jeroen Kloos van LTO Nederland.
De vergroening heeft tot doel om de biodiversiteit in het landelijk gebied te versterken. Kloos: ‘De vraag kan gesteld worden of door deze vergroeningsmaatregelen de biodiversiteit wordt versterkt. Volgens de GLB-verordening van de EU wel. Wegingsfactoren brengen de verschillende maatregelen met elkaar in evenwicht.’

Drie manieren

De vergroening kan op drie manieren: behoud van blijvend grasland, gewasdiversificatie en de invulling van 5 procent EA.
Uit opgave van de RVO blijkt dat volgens de gecombineerde opgave van dit jaar 32.750 bedrijven zijn vrijgesteld van de vergroening of alleen verplicht zijn om blijvend grasland in stand te houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer