Netwerk Delflandse jonge boer

Midden-Delfland - Kennis vergaren, kennis delen en de blik verbreden. Dat is het doel van het netwerk voor jonge boeren en andere jongeren in de agrarische sector, dat in Midden-Delfland is opgericht.

Koen van WijkHet jonge boerennetwerk is bedoeld als een kennisacademie én een sociaal netwerk. Het initiatief komt van gemeente Midden-Delfland en LTO Noord. De gemeente financiert het netwerk.
Tijdens de startbijeenkomst toonden zo’n dertig jongeren interesse om zich aan te sluiten. ‘Het draait erom verder kijken dan wat je nu gewend bent’, vertelt netwerkbegeleider Lieke Boekhorst van Boerenverstand.
‘Het netwerk is zowel voor jonge agrariërs als voor jongeren die via hun werk verbonden zijn aan de sector, zoals loonwerkers of toeleveranciers.’
Naast algemene bijeenkomsten wordt de eerste stap gezet met vier verdiepingstrajecten waarin de deelnemers werken aan hun toekomstplannen. Deze starten vanaf januari en bestaan elk uit drie delen: twee workshops en een excursie.
Boekhorst: ‘In deze trajecten vragen we een actieve deelname, met zo mogelijk eigen bedrijfscijfers als uitgangspunt.’ Elk traject mondt uit in een beknopt bedrijfsplan.
De vier geplande verdiepingstrajecten hebben als thema’s ‘De optimale koe voor Midden-Delfland’, ‘Kansen in de stad benutten’, ‘Nieuwe verdienmodellen’ en ‘Geen boer, wel actief voor de sector’. ‘Het thema Optimale koe hangt samen met de kenmerken van dit melkveehouderijgebied, met relatief veel weidegang, veel eigen voer in het rantsoen en de draagkracht van de veenweidebodem’, licht Boekhorst toe.
‘Via het analyseren van de kringloopcijfers kan blijken dat het gunstig is om een ander ras te melken dan Holsteiners. Er zijn hier al boeren die werken met Montbéliarde en Jersey’s.’
Voor het thema Kansen voor de stad blijkt erg veel animo, aldus Boekhorst. ‘Het gaat erom dat jongeren zich de vraag stellen: wie ben ik en welke vorm van verbreding of communicatie met de burger past bij mij?’ De grote belangstelling hier toont aan dat jongeren in Midden-Delfland de sterke nabijheid van de stad goed inschatten.

Verdienmodellen

‘Bij het traject Nieuwe verdienmodellen houden deelnemers hun huidige bedrijf tegen het licht. Dit kan ook gaan om het bedrijf dat je wilt overnemen. Welke draai geef je dat vervolgens?’ vertelt de begeleider.
‘Agrarische studies richten zich vooral op klassieke bedrijfsvoering gericht op schaalvergroting. In dit gebied liggen juist ook andere perspectieven.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer