Komst geul nog lang onzeker

Varik/Heesselt - Pas in 2023 valt het besluit of er echt een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt wordt aangelegd. Boeren en fruittelers zijn niet blij dat het zo lang moet duren voor er duidelijkheid komt.

Jacomien voorhorstHet was de bedoeling dat er voor eind 2015 duidelijkheid kwam over de komst van een hoogwatergeul bij de Gelderse dorpen Varik en Heesselt. Die duidelijkheid komt er nu dus pas over acht jaar.
De Tweede Kamer nam vorige week een motie aan van SP, CDA en PvdA waarin staat dat provincie Gelderland en gemeente Neerrijnen de komende jaren eerst serieus op zoek moeten naar alternatieven voor de geplande hoogwatergeul. Die kunnen dan worden meegenomen in een MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport).
De MIRT-verkenning zou al veel eerder plaatsvinden, maar volgens kamerlid Eric Smaling (SP) is in de aanloop te veel toegewerkt naar de hoogwatergeul als oplossing. Aangedragen alternatieven zijn al vrij snel in het proces afgeserveerd.

Scepsis

Een hoogwatergeul bij Varik en Heesselt moet bij hoge waterstanden zorgen voor een waterstanddaling in de Waal. Bij de lokale bevolking heerst veel scepsis over de aanleg van de geul. Bewoners en agrarische bedrijven moeten verkassen en de geul doorsnijdt agrarische bouwblokken. Ook goede fruitteeltgrond wordt opgeofferd. Ook zijn er twijfels over de voorspelde hoogwaterstanden.
Verder blijkt dat de dijken, ongeacht het feit of de geul er komt, toch op veel plaatsen moeten worden verhoogd. Waarom de dijken dan niet een beetje extra verhogen zodat de aanleg van de geul niet meer nodig is, zo vinden velen.
‘We zijn zeker blij met het bericht dat onze twijfels over nut en noodzaak van de geul nu ook breder worden gedeeld’, zegt bestuurslid Adri van de Geijn van LTO Noord Neerijnen. ‘Maar het is wel heel verontrustend dat ondernemers en burgers in de streek tot in 2023 niet zeker zullen zijn of deze ruimtelijke ingreep er nu wel of niet komt.’
Ondernemers moeten volgens Van de Geijn nu gewoon door met ondernemen en wonen alsof de hoogwatergeul er niet komt. Maar de kwestie werpt wel een schaduw vooruit. ‘In het achterhoofd van ondernemers, maar misschien ook wel van banken, speelt toch altijd onbewust het idee mee dat er alsnog een hoogwatergeul komt.’
Zo hoorde Van de Geijn van een onroerendgoedtransactie die werd afgeblazen vanwege de onzekere toestand die nu is ontstaan. ‘Daar zijn we dus niet blij mee. Op die manier gaat het gebied voorlopig op slot.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer