Cosun doet aan ledenbinding

Met een aantrekkelijke basisprijs en een positief marktverhaal wil Cosun zich de komende jaren verzekeren van voldoende grondstof voor de suikerfabrieken.

Haijo DoddeDe basisreferentie voor levering van suikerbieten is komend jaar gelijk aan 2014. Toen was het areaal 72.000 hectare. Voor 2017, het jaar dat het bietenquotum wegvalt, gaat Suiker Unie uit van een stijging tot minimaal 85.000 hectare. Rik Gengler, manager agrarische dienst van Suiker Unie, vertelde deze week tijdens de eerste bietenvergadering in Dronten dat de suikerfabrikant het grotere areaal baseert op gunstige marktomstandigheden.
Gengler gaf uitleg over de definitieve invulling van het toewijzingssysteem vanaf 2017 op basis van ledenleveringsbewijzen (LLB’s) en over de nieuwe kwaliteitsverrekening. Uitgangspunt van de verrekening voor de jaren na 2017 is een basisprijs van 32,50 euro per ton suikerbieten. Dit is exclusief de ledentoeslag.

Kostprijs laag

‘Wij zijn niet bang voor de toekomst’, antwoordt Gengler op een vraag over de hoogte van de basisprijs. ‘Het perspectief op de markt is positief. Onze kostprijs als sector is laag, daardoor kunnen we goed concurreren. Bovendien is er wereldwijd meer vraag naar suiker.’
Suiker Unie investeert in een capaciteit die oploopt tot 28.000 ton bieten per dag op elke productielocatie. ‘De basisprijs moet akkerbouwers stimuleren om bieten te blijven telen. Het verzekert ons van voldoende grondstof’, zegt Gengler.
In de kwaliteitsverrekening gaat Suiker Unie naast de basisprijs van 32,50 euro uit van 17 procent suiker en een winbaarheid van 91. Hogere of lagere waardes worden lineair verrekend.
Vanaf 2017 mogen leden suikerbieten leveren op basis van de LLB’s die Cosun gaat uitgeven. Elke LLB staat voor 1 ton suikerbieten met 17 procent suiker. Er geldt een leveringsplicht van 85 procent en de rechten zijn verhandelbaar via Cosun.
De kosten per LLB bedragen 5,50 euro. Uitgaande van basisreferentie en hoeveelheid aandelen, rekent Cosun uit hoeveel LLB’s een individuele teler nodig heeft. Uiteindelijk moet blijken of de storting op de huidige aandelen voldoende is voor het betalen van het aantal LLB’s. Er zullen telers geld terugontvangen maar ook die iets moeten bijbetalen. De verdeling van de LLB’s levert Cosun per saldo geen geld op.
Vanwege de uitbreiding van het teeltareaal in 2017 vraagt Suiker Unie komend jaar aan de bietentelers of er behoefte is aan meer leveringsrechten. Ze kunnen kiezen voor evenredig extra LLB’s, meer dan evenredig extra LLB’s of geen belangstelling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer