B- en T-rijbewijs kunt u nu tegelijk aanvragen

Vanaf 1 juli 2015 moet iedere bestuurder van een landbouwtrekker en zelfrijdende machine een B-rijbewijs, trekkercertificaat of T-rijbewijs hebben. Het T-rijbewijs kan worden bijgeschreven op het B-rijbewijs.

Iemand die nu het B-rijbewijs haalt en al een trekkercertificaat heeft, kan tegelijk het B en T-rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Tot voor kort kon dit niet. Dat is nu wel mogelijk als de juiste weg wordt bewandeld. Dat scheelt kosten voor een extra eigen verklaring en het bijschrijven van de categorie T op een B-rijbewijs.

In één aanvraag

In één aanvraag kan nu bij het CBR de eigenverklaring voor het B-rijbewijs en het T-rijbewijs aan worden gevraagd. Dat moet dan wel worden aangegeven bij de aanvraag van de verklaring voor het rijexamen voor het B-rijbewijs.
Bij de aanvraag moet dan zowel categorie B als T worden ingevuld en in het opmerkingenvak moet worden aangegeven dat het een aanvraag is voor zowel een rijexamen als voor de omwisseling van een trekkercertificaat.
Het trekkercertificaat moet worden ingewisseld bij de RDW. Bij de RDW kan een aanvraagformulier ‘omwisselen trekkercertificaat’ worden gedownload, dat samen met het originele trekkercertificaat en een ID-bewijs moet worden ingeleverd bij de RDW. Het advies is om vóór het omwisselen een kopie te maken van zowel voor- als achterkant van het trekkercertificaat en een kopie van het formulier ‘omwisselen trekkercertificaat’. Bij controle kan daarmee worden uitgelegd waarom er tijdelijk geen origineel exemplaar kan worden getoond.
Na een positieve berichtgeving van CBR en RDW kan het B- en T-rijbewijs bij de gemeente worden aangevraagd. Het trekkercertificaat kan tot 1 juli 2016 worden omgewisseld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer