Afname+ESBL+in+pluimveevlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Afname ESBL in pluimveevlees

Het aantal multiresistente bacteriën dat wordt gevonden op pluimveevlees in de Nederlandse supermarkten is gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van professor Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda, meldt de NOS.

Multiresistente bacteriën zijn ongevoelig voor verschillende typen veelgebruikte antibiotica.

De onderzoekers keken specifiek naar bacteriën die door toedoen van het enzym ESBL ongevoelig zijn voor de werking van voor mensen belangrijke antibiotica.

Vier supermarktketens

Ruim 81 procent van de geteste monsters pluimveevlees bevatte in 2009 multiresistente bacteriën. Dat was in 2013/2014 nog 84 procent.

De onderzoekers vonden in juni en juli van dit jaar nog maar bij 47 procent van het vlees afkomstig uit vier verschillende supermarktketens multiresistente bacteriën.

E.coli-bacterie

Bij de gevonden bacteriën ging het in 90 procent van de gevallen om een E.coli-bacterie. Eén van de vier supermarktketens scoort veel slechter dan de andere drie. Daar is bijna driekwart van het pluimveevlees nog steeds besmet met bacteriën met ESBL's.

Bij de best scorende supermarkt is dat ruim een kwart. De onderzoekers willen de namen van de supermarkten niet naar buiten brengen, geeft de NOS aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer