Vruchteloze Dikkers zoent én steekt veehouderij

De toon van het begrotingsdebat woensdag in de Tweede Kamer werd gezet door PvdA-landbouwwoordvoerdster Sjoera Dikkers. In haar bijdrage pleitte zij voor een eerlijke prijs voor boeren door een verbod op kiloknallers, zodat boeren meer aandacht kunnen geven aan het welzijn van dieren.

Ilona LesscherHoewel een dergelijke pleidooi doorgaans vanuit de veehouderijsector met enthousiasme wordt begroet, bereikte Dikkens het tegenovergestelde. Haar pleit onderbouwde ze namelijk door op te merken ‘dat de Nederlandse veehouderij haar dieren op de been houdt met antibiotica’ en de mens dat weer tot zich neemt door het eten van vlees. De Nederlandse veehouderij reageerde als door een wesp gestoken.
De opmerking van Dikkers suggereert dat antibioticareductie geen serieus item in de veehouderij is, terwijl de sector vanaf 2007 het gebruik met ruim 60 procent heeft teruggebracht. Met name het ongenuanceerde steekt. De veehouderij wordt weer neergesabeld, zegt de Centrale Organisatie voor de vleessector (COV) als een sector die zijn zaakjes niet op orde heeft.
Voor zoveel onwaarheid verdienen boeren excuses, reageert CDA-er Jaco Geurts, maar die excuses komen er niet. Dikkers is daar zeer stellig over. Ze neemt haar woorden niet terug en gaat zelfs nog een stap verder door aan te geven dat ze pas tevreden is wanneer het antibioticagebruik nul is. Ook dat steekt veehouders omdat dat standpunt niet reëel is. Net als mensen worden dieren wel eens ziek en hebben ook zij recht op behandeling.
‘Foute scoringsdrift’, ‘stoot onder de gordel’ en ‘misleidend’ luiden de reacties op Dikkers. Van een landbouwspecialist in de Tweede Kamer wordt verwacht dat ze beter weet. Voor met antibiotica behandelde dieren gelden namelijk wachttijden en daar wordt kritisch op gecontroleerd. Vlees met antibioticaresten komt niet in het consumptiekanaal terecht. Nederlands vlees is nog nooit zo veilig geweest.
LTO-voorman Albert Jan Maat noemde woensdag het verbod op kiloknallers een ‘sympathiek gebaar’, maar geen zaak van de politiek. De reactie van de koepel van supermarkten CBL sluit daar naadloos op aan. Ingrijpen in de vrije marktwerking lost voor boeren het probleem van lage prijzen niet op. Boeren verdienen er geen cent extra door en het varken of de kip krijgen geen millimeter meer ruimte.
Diezelfde argumenten voerde staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag aan. Van Dam gruwt net als Dikkers van de stuntprijzen waarmee consumenten worden gelokt. Ze zijn hem een doorn in het oog, maar hij kiest voor een integrale aanpak waarbij alle schakels in de keten langzaam opschuiven.
Met haar pleidooi streek Dikkers dusdanig tegen de haren in dat ze ook in de Kamer geen bijval oogstte. Met een meer genuanceerde aanpak had zij de integrale aanpak van partijgenoot Van Dam meer versterkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer