Zelf voorzien in zoet water kan

Zelfvoorzienende zoetwater-berging is mogelijk. Dat blijkt uit de driejarige pilot, die de provincie Noord-Holland afgelopen woensdag afrondde op het bedrijf van bollen-teler Hans Smit op Texel.

Het doel van de proef was om economische schade door verzilting en verdroging zoveel mogelijk te voorkomen door als agrariër zelf te kunnen voorzien in zoet water. De proef heeft laten zien dat dit kan.
Op het land van Smit is in 2012 een waterbergingsbassin van 9.000 kuub aangelegd. Via onderwaterdrainage vangt het bassin in natte periodes zoet water op. In droge periodes wordt het opgevangen water via de drains teruggepompt het land op. Daarnaast is een tiende hectare van zijn bollenteelt ingericht met het druppelslangsysteem.
Eerder vertelde Smit in Nieuwe Oogst dat hij de druppelslangmethode superefficiënt vindt werken en dat onderwaterdrainage hem verbazingwekkend goed is bevallen.
Toch was hij ook kritisch. ‘Het systeem is eigenlijk alleen gemaakt voor droog weer. Als je droge extremen hebt, zeg vijf weken achter elkaar 25 graden, dan is het interessant om te werken met druppelslangen of onderwaterdrainage. Jouw bollen zijn dan groen, die van de buurman liggen er flauw bij. Maar als er genoeg regen valt in het groeiseizoen, dan heeft de buurman ook bollen én een lagere kostprijs.' Smit gaat wel door met het systeem.
Op www.zoetberging.nl staat een tool van provincie, Antea Group en Acacia Water waar telers zelf kunnen berekenen of een zelfvoorzienend zoetwatersysteem rendabel is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer