Werelderfgoed beperkt boeren

Boeren rond de voormalige Maatschappij van Weldadigheid bij Willemsoord willen weten wat de gevolgen voor hun bedrijfsvoering zijn wanneer het koloniegebied de werelderfgoedstatus krijgt.

De agrariërs hebben deze week hun vragen en zorgen hierover voorgelegd aan wethouder Wim Brus van gemeente Steenwijkerland. 'Volgende maand krijgen we antwoord', aldus voorzitter Sander Pereboom van LTO Noord Steenwijkerland.
Het Rijk draagt de Koloniën van Weldadigheid in Vlaanderen en Nederland voor aan het Werelderfgoedcomité van Unesco. Het betreft onder andere de Maatschappij van Weldadigheid rond Frederiksoord waartoe Willemsoord en Wilhelminaoord behoren. Verder gaat het om Veenhuizen, Ommerschans en de Belgische koloniën Merksplas en Wortel.
'In de omschrijving van het gebied staat dat het voormalige ontginningsgebied met open doorzichten en lanenstructuur behouden moet blijven. Ook is er sprake van een bufferzone', zegt Pereboom. 'Maar wat dat voor consequenties heeft voor het tiental boeren in en rond het gebied is de grote vraag. Daar willen we dus antwoord op hebben.'
De zaak rond de werelderfgoedstatus voor de Koloniën van Weldadigheid speelde al eerder rond Ommerschans. Dat gebied wilde de gemeente inclusief een bufferzone aanwijzen als werelderfgoed.
Dat ging LTO Noord Hardenberg te ver. 'In het werelderfgoedgebied zitten 42 agrarische bedrijven', zegt afdelingsvoorzitter Gerrie Kleene. 'Het gebied vormt een beschermd dorpsgezicht, waardoor deze boeren al te maken hebben met beperkingen in hun bedrijfsvoering. Maar door een extra zone zouden dat voor nog eens 40 boeren gelden, terwijl zij nu niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt.'
Door de discussie rond Ommerschans kwam er een klankbordgroep met vertegenwoordigers van de LTO Noord-afdelingen Hardenberg en Ommen, plaatselijke belangen Vinkenbuurt en Balkbrug, Staatsbosbeheer, Stichting Participatie en Vereniging Ommerschans.
Uiteindelijk kwamen de partijen tot het eensluidend standpunt dat alleen het gebied van de omvang van het beschermd dorpsgezicht van Balkbrug moet worden voorgedragen om te worden benoemd tot werelderfgoed, samen met de overige koloniën. Gemeenten Hardenberg en Ommen hebben deze visie overgenomen.

Geen gesprekken

Ook in de Drentse gemeenten Westerveld en Weststellingwerf speelt de kwestie vanwege Wilhelminaoord, Frederiksoord en Willemsoord. Ook hier weten boeren nog niets over mogelijke gevolgen. Er zijn ook nog geen gesprekken met de agrariërs geweest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer