Opslag zonne-energie in accu

Jan Reinier de Jong uit Odoorn is de eerste akkerbouwer in Nederland die energie uit zonnepanelen opslaat in een accu. De 126 lithiumaccu's zitten in een zeecontainer met een lengte van 6 meter.

De Drentse akkerbouwer heeft in totaal 1.057 zonnepanelen (275 kilowatt) op de schuren liggen. Deze produceren op zonnige dagen te veel stroom om aan het net te leveren. De keuze was zonnepanelen uitzetten of de stroom opslaan in een accu.
Bij zonnig weer is de accu met een capaciteit van 275 kilowattuur in een uur vol. De Jong: 'Veel mensen vragen hoe lang ik de stroom ga opslaan. Dat is vaak niet langer dan een uur. In die tijd kan de stroomprijs wijzigen van 4 naar 10 cent per kilowattuur. Wachten op het goede moment kan snel een voordeel opleveren van 100 euro per dag.'
Het verschil in prijs komt door de toenemende oppervlakten aan zonnepanelen en windturbines. Deze wekken stroom op wanneer de zon schijnt of de wind waait. De productie aan stroom komt lang niet altijd overeen met de behoefte.

Energiemarkt

Jos Theuns van Ateps in Helmond, leverancier van de accu: 'Bij de opslag van stroom in een accu maken we gebruik van de onbalans op de energiemarkt. Verschil tussen vraag en aanbod geeft een variatie op APX-prijzen. Op piekmomenten kan de prijs 40 cent per kilowattuur zijn.'
De Jong ziet binnen zijn akkerbouwbedrijf ook mogelijkheden om gebruik te maken van de onbalansmarkt. 'We willen de koeling voor de aardappelen vooral laten draaien op goedkope stroom. We zijn nog aan het testen. Het goed laten communiceren van de apparatuur is lastig.'
Op de beurs Agritechnica in Hannover heeft de akkerbouwer gekeken naar een heftruck op lithiumaccu's. 'Die accu's kunnen de stroom sneller laden en afgeven dan oude loodaccu's. Dat maakt het mogelijk om in vier keer, als de stroomprijs laag is, de lithiumaccu's op een dag te laden.'
Een andere mogelijkheid is om een compressor te kiezen met een grote ketelmaat en deze met goedkope stroom op druk te houden. De Jong denkt op termijn aan een elektrische bedrijfsauto. 'Daar rijd ik per keer maximaal meestal maar zo'n 20 kilometer mee.'
De investering in de accu heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Spijt heeft De Jong er niet van. 'Opslag van stroom in accu's is de toekomst.'
De Jong denkt de investering in de zonnepanelen en de accu in tien jaar terug te verdienen. 'Wie met een nulsituatie begint, moet rekening houden met een investering van zo'n 600.000 euro', zegt de akkerbouwer, die van provincie Drenthe een subsidie van 210.000 euro heeft gekregen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer