Meer ruimte in NOP voor intensief

Gemeente Noordoostpolder wil meer ruimte bieden aan de intensieve veehouderij.

Bedrijven onder een bestemming agrarisch intensief (AI) kunnen tot 7.000 vierkante meter uitbreiden, als neventak wordt dat 4.500 vierkante meter.

Nieuwvestiging

De uitbreidingsmogelijkheid geldt alleen voor bestaande bedrijven. Grote nieuwvestiging wordt dus niet toegestaan. LTO Noord is betrokken geweest bij het ontwerpen van de regeling.

Toch denkt afdelingsvoorzitter Joost Lumens van LTO Noord Noordoostpolder dat er behoefte is aan de regeling. 'Het gaat nu wat minder in de varkenshouderij, maar de pluimveehouderij draait heel redelijk en er komen ook wel weer andere tijden.'

Wildgroei

De regeling wordt ingesteld om wildgroei van intensieve bedrijven te voorkomen, zegt gemeente Noordoostpolder. Daar was twee jaar geleden door de gemeenteraad om gevraagd.

Wethouder Wiemer Haagsma spreekt van een duurzame regeling: 'Wanneer deze bedrijven voldoen aan de duurzame kwaliteitscriteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij mogen zij afhankelijk van hun huidige omvang uitbreiden.'

Ondernemers krijgen na vergunning vijf jaar de tijd om door te groeien tot een volwaardig duurzaam intensief bedrijf, aldus gemeente NOP. De gemeenteraad besluit 25 januari over het voorstel van B en W. LTO NOP spreekt dan nog in.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer