Melkenstijd

Het stormachtige herfstweer van afgelopen zondag dreef ons hele gezin naar de melkput. 'Hoera, melken!;, riep de oudste zoon, want na een dag binnen zitten was de woonkamer te klein geworden voor zijn energie. In zijn kikkergroene overall en rode laarsjes rende hij achter papa aan.
Zelf hees ik mij voor het eerst sinds lange tijd in mijn roodgeruite overall en zocht in het halfdonker naar mijn laarzen. Wanneer had ik die voor het laatst aan gehad? Toch zeker vóór mijn bevalling, zes maanden geleden. Uiteindelijk vond ik ze buiten in de regen, met een binnenkant vol spinnenwebben en slakkenhuizen. Ik gromde, pakte mijn klompen en hing de draagzak met mijn heerlijk mollige baby op mijn buik. Klaar voor vertrek.
In de melkput trof ik de oudste zoon krijsend aan. Mijn man wees naar zijn overall, die van zijn middel tot zijn knieën nat was. 'Hij trof me vol met de waterspuit, dus die heb ik afgepakt.' De zoon snikte door, deed een poging mama zover te krijgen de waterspuit terug te geven - tevergeefs - en had vervolgens geen zin meer om te melken. De rode laarsjes renden de stal uit. 'Niet op reageren', zei mijn man. 'Hij komt wel weer terug.'
De jongste zoon genoot ondertussen van zijn eerste keer in de melkput. Met grote ogen volgde hij zijn vader, die op knopjes drukte, spenen schoonmaakte en de slangen onder de koeien hing. De melk klotste in de bakken en het geluid van pompende melkmachines maakte de baby loom. Met zijn koppie tegen mijn borst viel hij in slaap.
De rode laarsjes verschenen weer en de bijbehorende peuter was gelukkig alweer vergeten dat hij boos was. Ik zette hem in de schommel in het midden van de melkput. 'Mama duwen?' En mama duwde, met liefde.
Achter me hoorde ik geklets van opspattende koeienpoep en op hetzelfde moment voelde ik mijn rug warm en nat worden. Bah, mijn rug vol vlaai. Mijn man lachte hard. 'Heb jij dat!' Ja dus. 'Mama duwen, mama duwen', klonk het ongeduldig. Ik vergat de poep en volgde het commando. 'Harder', kirde de zoon, terwijl de schommel bijna het dak raakte.
Zo hielden we het een goed uur vol. Het had iets knus, zo met z'n vieren tussen de warme koeienlijven. Nadat de dertigste koe de melkstal had verlaten, mocht de oudste zoon zich alsnog uitleven met de waterspuit. Met zeiknatte overalls, maar zeer uitgelaten, keerden we vervolgens huiswaarts. Tijd voor een warm bad.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer