Burger+loopt+niet+warm+voor+Natura+2000
Nieuws
© René Luijmes

Burger loopt niet warm voor Natura 2000

Burgers liepen bepaald niet warm voor de Natura 200-gebieden. Hun betrokkenheid bij de besluitvorming en het beheer van de natuurgebieden neemt vooralsnog niet toe.

Dat blijkt uit een onderzoek van Alterra en LEI, beide onderdeel van Wageningen UR, uitgevoerd in 2013 en begin 2014, in opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De aanleiding voor het onderzoek was de recente decentralisatie van het natuurbeleid van rijk naar provincies. Het onderzoek betrof de provincies Gelderland, Overijssel en Limburg. Provincies vinden maatschappelijke betrokkenheid belangrijk, maar zijn nog zoekende hoe dit te stimuleren en te versterken.

Aandacht

De ruimte voor burgerinitiatief en betrokkenheid van burgers bij de besluitvorming over Natura 2000-gebieden is echter niet toegenomen. Beleidsmedewerkers van de provincies vinden dat burgerinitiatieven zich doorgaans niet goed verhouden tot de kwetsbare natuur in Natura 2000-gebieden. Ook signaleren ze weinig burgerinitiatief.

Ze stellen een slagvaardige en doelgerichte uitvoering van het Natura 2000-beleid voorop en om die reden hebben mogelijkheden voor burgerinitiatief in Natura 2000-gebieden weinig aandacht gekregen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 15°
  20 %
Meer weer