Compensatie kalveren stap verder

De opzet van de jaarlijkse 10 miljoen euro aan compensatie voor de toeslagrechten aan de kalversector ligt op dit moment in Brussel. Vakgroepvoorzitter Wim Thus verwacht dat de EU het voor 1 januari zal goedkeuren. Daarna volgt concrete uitwerking.

René LuijmesBij de compensatie binnen het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid voor de kalversector gelden specifieke voorwaarden van de Europese Unie. De besprekingen over de opzet en invulling lopen al anderhalf jaar.
Afgesproken is dat er zes jaar lang jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar is voor innovatie en vernieuwing, waarbij het geld ook bij de kalverhouders terecht moet komen. Dit ter compensatie voor het verlies aan toeslagrechten voor marktondersteuning. Deze toeslagrechten worden afgebouwd naar 2019.
Na anderhalf jaar overleg over de compensatie is er een opzet naar Brussel gestuurd. Wim Thus, voorzitter van de LTO-vakgroep Vleeskalverhouderij, denkt dat Brussel de opzet nog dit jaar zal goedkeuren. Het is een officiële aanmelding voor POP-geld (Plattelands Ontwikkelings Programma). Als Brussel akkoord gaat, kan de opzet begin volgend jaar worden uitgewerkt in uitvoeringsregels.
Thus geeft aan dat een belangrijk deel van de aanvraag is gebaseerd op kwaliteitsbewaking. ‘Dat is ontzettend belangrijk.’ Dit is onder andere de financiering van de opwaardering van SKV en IKB. De controle op de productie van kalfsvlees, zonder het gebruik van ongewenste middelen, is verder uitgebouwd.
‘Op basis van nieuwe regels op het gebied van monitoring van kritische stoffen en eisen aan het bestuur van de stichting is een herijking noodzakelijk. Binnen de brancheorganisatie kalversector wordt nu gewerkt aan de aanpassing van de structuur.’ De monitoring kritische stoffen was een verantwoordelijkheid van Productschap Vee en Vlees. ‘Wanneer de sector een goed systeem heeft, accepteert de overheid dit. SKV kan dit vormgeven.’
Verder noemt Thus de mestproblematiek als bestemming voor compensatie, een databeheersysteem, waarbij informatie wordt uitgewisseld tussen kalverhouders en melkveehouders, en kleinere projecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer