Warmtenetten west dichterbij

West-Nederland - Plannen voor warmtenetwerken rond zowel de agglomeratie Rotterdam-Den Haag als Amsterdam zijn deze week een stapje verder gekomen. Beide warmtentetten bieden kansen voor de glastuinbouw.

Koen van WijkDe warmterotonde die een aantal Zuid-Hollandse steden en de glastuinbouw van Greenport Westland-Oostland moet verbinden, is gebaat bij een open marktplaats. Dat advies werd deze week gepubliceerd door CE Delft, met medewerking van onder meer provincie Zuid-Holland, Alliander, LTO Glaskracht Nederland en telersvereniging Prominent.
Een open warmtemarkt geeft een goede invulling aan de beoogde warmterotonde, doordat ook professionele verbruikers en producenten van warmte zoals glastuinbouwbedrijven dan kunnen aanhaken. Deze constructie versnelt de verduurzaming, concludeert CE Delft. Er wordt gedacht aan een hoofdinfrastructuur met knooppunten waarop afzonderlijke bedrijven of clusters kunnen aansluiten.
‘Wij zijn heel positief over de uitkomst van dit onderzoek, waaraan wij ook input hebben geleverd’, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.
‘De warmterotonde moet niet door één partij worden gerund. Een open marktplaats biedt de tuinbouw de kans overtollige warmteproductie van wkk’s en aardwarmtebronnen op het net te verhandelen of anderszins warmte in te kopen’, zegt Van Ruiten.
Volgens het onderzoek laat de ervaring die reeds is opgedaan met de open elektriciteitsmarkt zien dat er kansen liggen.
‘Door een open warmtemarkt houdt het systeem zichzelf bovendien bij de tijd’, vervolgt Van Ruiten. ‘Een gesloten systeem met één aanbieder wordt op den duur door de tijd ingehaald. Eerder is dat gebleken met de Roca-leiding vanuit Rotterdam en de Ocap-levering van CO2.’
De warmterotonde moet zo’n 350.000 woningen en 1.000 hectare glastuinbouw in Zuid-Holland met elkaar verbinden.
Hoe het zakelijk wordt uitgerold, moet komende tijd blijken, vertelt beleidsspecialist Rob van der Valk van LTO Glaskracht Nederland. ‘Een open marktplaats is niet de oplossing voor alles. Er moeten partijen opstaan die het daadwerkelijk uitvoeren. Wie investeert in de aanleg, wie neemt het beheer, het onderhoud en het proces op zich?’

Amsterdam

Met de ondertekening van een Green Deal kwam een warmtenet rond agglomeratie Amsterdam deze week ook dichterbij. In de glastuinbouw van Aalsmeer en Heemskerk leeft de wens om hier ook bij aan te sluiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer