Collectieven van ANV’s zijn aan zet

Noord-Brabant - Boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen, hebben de laatste maanden gemerkt dat de aanpak veranderd is. Ze hebben niet meer te maken met de RVO, maar met het collectief van agrarische natuurverenigingen (ANV’s) in hun regio, dat alleen contracten afsluit voor percelen waar vogels of planten kansrijk zijn. Die aanpak heeft in enkele gebieden al goede resultaten opgeleverd.

Wico Dieleman van ZLTO is van begin af aan nauw betrokken geweest bij de nieuwe aanpak, onder andere via het landelijke SCAN dat speciaal is opgericht voor de nieuwe aanpak. Het verzorgt bijvoorbeeld het systeem voor digitale kaarten en zorgt voor afstemming met de landelijke overheid.
Een belangrijke verandering is de vorming van collectieven. Deze bestaan uit de agrarische natuurverenigingen in een bepaalde regio. Zij worden verantwoordelijk voor het agrarisch natuur- en landsbeheer in die regio. Dat behelst het maken van gebiedsplannen, het afsluiten van contracten met de boeren en de controle en monitoring ervan tot de hele administratieve afwikkeling.
‘Tot nu toe heeft de overheid te maken met 15.000 boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen. Voortaan heeft de overheid te maken met veertig collectieven’, zegt Dieleman. ’Nu zijn die collectieven aan zet.’
In Zeeland is één collectief: Poldernatuur. Daarin zijn alle Zeeuwse ANV’s verenigd. In Brabant leken lange tijd drie collectieven te komen: West, Midden en Oost. Die waren ontstaan uit de Brabantse ANV’s; de werkgebieden sluiten aan op die van de Brabantse waterschappen. In de collectieven West en Oost zijn zes ANV’s verenigd, in Midden acht ANV’s.

Vierde collectief

In een laat stadium kwam daar een vierde collectief bij: Deltaplan Landschap. Dat is een landelijke organisatie die in meerdere gebieden collectieven heeft proberen te vormen. Alleen in het gebied Maasheggen, in oostelijk Brabant, is dat gelukt. De provincie Brabant honoreerde voor dat gebied de gebiedsaanvraag van Deltaplan Landschap.
De drie ANV’s in het Gelderse ZLTO-gebied hebben zich aangesloten bij het collectief Rivierenland, samen met drie andere ANV’s.
In Zeeland en Brabant krijgen de collectieven ondersteuning van ZeeBra, een samenwerking van ZLTO, Landschapsbeheer in Zeeland en Brabant en het Brabantse en Zeeuwse Particulier Grondbezit.
Al vóór de zomer gingen de collectieven aan de slag met het maken van plannen voor hun gebied om een optimaal resultaat te krijgen voor de planten en dieren die kenmerkend zijn voor het agrarisch landschap. Ze deden dat op basis van de soorten die de provincie wil beschermen, bijvoorbeeld omdat een bepaald gebied geschikt is voor die soorten.
‘Het gaat om samenhangende plannen voor een gebied dat de meeste natuurwaarden oplevert, op basis van de leefgebieden van soorten en van de bereidheid bij boeren om mee te werken’, legt Dieleman uit.

Contracten voor boeren

Daarmee gingen de coördinatoren van de collectieven de boer op. Rond de zomer zijn de voorlopige contracten getekend. Die golden als basis voor de gebiedsaanvraag, een soort offerte, die de collectieven moesten indienen bij de provincie. Want het geld wordt pas overgeschreven als de provincie haar fiat heeft gegeven.
Minette Straver is voorzitter van de ANV Altena Biesbosch en vicevoorzitter van het collectief voor West-Brabant. Zij constateert een grote bereidheid bij boeren om mee te doen met de nieuwe aanpak. Ze merkt wel dat nog niet alle praktische punten helemaal duidelijk zijn. ‘Misschien was het beter geweest als in het hele proces nog meer praktische boeren hadden meegedacht. Dan waren we eerder tegen zulke dingen aangelopen.’
Deze maand kregen de Brabantse collectieven de beschikking in de bus. Direct gingen ze aan de slag om met de deelnemers de definitieve contracten te sluiten. Die gelden voor een periode van zes jaar.
De huidige SNL-contracten lopen nog gewoon door. De SNL-contracten die volgend jaar aflopen, kunnen voor vijf jaar omgezet worden in een nieuw contract, tenminste als ze passen in de plannen van het collectief. Alles loopt tot en met 2021. In 2022 start iedereen dan gelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer