Made in Holland

Made+in+Holland
© Jan Bouwhuis

Voor deze eerste column zal ik mezelf eerst even voorstellen, zodat de lezer een idee krijgt bij mijn persoon. Mijn naam is Guido van Veldhoven, ik ben 33 jaar en woon in Meteren. Samen met mijn vrouw Lienke heb ik vier kinderen in de leeftijd van 3, 5, 6 en 8 jaar. Tot op dit moment heb ik nog een samenwerking in vof met mijn ouders, maar we zitten nu midden in de fase van een overname.
We hebben een traditioneel hardfruitbedrijf met Conference-peren en de appelrassen Elstar en Kanzi. Een groot gedeelte van de oogst slaan we zelf op in ULO DCS-bewaring. Daarnaast kunnen we zelf sorteren en verpakken. Bestuurlijk ben ik actief in de productgroep Appel en Peer van de NFO.
Toen ik gevraagd werd om een column te schrijven, was mijn eerste reactie: ‘Ja, prima.’ Ik heb nooit zo’n bezwaar om voor een groep mensen iets te presenteren en daarom leek me dit ook niet zo’n probleem. Maar nu loop ik toch al dagen te denken: wat ik toch zal gaan typen? Een verhaaltje over de oogst die weer binnen is met cellen die allemaal goed vol zitten, en dat we direct weer door kunnen met de wintersnoei, is niet mijn ding. Ik zoek toch liever iets prikkelends, maar zeker niet klagend.
Nu ben ik zelf altijd erg geïnteresseerd in de afzet, de markt en marketing. Dat zijn ook belangrijke zaken waar we ons in de productgroep Appel en Peer mee bezighouden. Al sinds ik in de sector actief ben vraag ik me af waarom toch het hele Holland-gevoel met Frau Antje voorop verdwenen is. Vroeger was dat gevoel er veel meer, is mijnindruk.
Navraag bij mijn vader en voorheen bij mijn opa leerde me dat zij vooral de oorzaak zochten in de opheffing van het Centraal Bureau van de Tuinbouw (CBT) en indirect de oprichting van The Greenery. Terecht of onterecht. Het feit is wel dat er vanaf dat moment een grotere bijdrage van de in dit geval afzonderlijke teler en tuinder verwacht werd voor promotie.
Voor de promotie hadden we tot voor kort het Productschap Tuinbouw met zijn collectieve heffingen. Met het verdwijnen van het PT ligt op dit moment de bal dus geheel bij ons als teler.
Een volgende column wil ik graag gebruiken om mijn ideeën en gedachten over promotie en onderzoek ten behoeve van de fruitsector verder met jullie te delen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer