Innovatief water beschermen

Gelderland - Er komt in Gelderland een aantal pilots waarin boeren met bedrijven in grondwaterbeschermingsgebieden innovatieve en creatieve oplossingen kunnen verzinnen die het grondwater moeten beschermen. Dat heeft gedeputeerde Josan Meijers woensdag toegezegd in de Statenvergadering.

Jacomien VoorhorstIn de Statenvergadering werd de actualisering van het tweede deel van de Omgevingsvisie besproken. Daarin wordt de begrenzing van de grondwaterbeschermingsgebieden gewijzigd.
Gelderse boeren en tuinders maken zich daar zorgen over. Door de nieuwe begrenzing vallen namelijk meer bedrijven binnen de grondwaterbeschermingsgebieden. Zij worden dan geconfronteerd met allerlei extra maatregelen die het risico dat er schadelijke stoffen in het grondwater terecht komen, moeten beperken.
Als boeren en tuinders willen uitbreiden, krijgen ze te maken met een zwaarder regime. Dat kan hun bedrijven op slot zetten of in een slechtere concurrentiepositie brengen.

Compensatie

Tijdens de behandeling van de geactualiseerde omgevingsvisie in de commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk gebied en Water (RLW) waarbij de agrarische sector ook zelf insprak, kwam tevens de vraag naar voren hoe de provincie deze ondernemers gaat compenseren.
De zorgen van de boeren en tuinders zijn niet tevergeefs geweest en zijn opgepikt door de politiek.
Zo riep SGP-statenlid Breunis van de Weerd het college op om in overleg met de bedrijven afspraken te maken zodat ze zich kunnen ontwikkelen zonder dat de bescherming van het grondwater wordt aangetast.
De regels voor de grondwaterbeschermingsgebieden zijn achter het bureau bedacht, vindt Van de Weerd. ‘Boeren en tuinders hebben vaak zelf veel betere en praktischer manieren bedacht om hetzelfde te bereiken. Daar moet ruimte voor zijn.’ Die is er volgens het statenlid niet omdat de dossiers van Ruimtelijke ordening en die van Milieu niet aan elkaar gekoppeld zijn.
Gedeputeerde Josan Meijers wilde wel meegaan met de geluiden uit politiek en bedrijfsleven. Ze stelde een aantal pilots voor waarin boeren en tuinders zelf creatieve en innovatieve oplossingen kunnen aandragen waardoor het grondwater niet extra wordt belast. Gedeputeerde Meijers zal een uitgewerkt voorstel voor de pilots voorleggen aan de commissie RLW.
Meijers zegde ook toe dat er een compensatieregeling komt die er voor moet zorgen dat bedrijven niet in een nadeliger positie komen dan bedrijven buiten de beschermingsgebieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer