Proef+innovatieve+grondwaterbescherming
Nieuws
© Provincie Gelderland

Proef innovatieve grondwaterbescherming

Er komt in Gelderland een aantal pilots waarin boeren met bedrijven in grondwater beschermingsgebieden innovatieve en creatieve oplossingen kunnen verzinnen die het grondwater moeten beschermen.

Dat heeft gedeputeerde Josan Meijers woensdag toegezegd in de Statenvergadering. Daarin werd de actualisering van het tweede deel van de Omgevingsvisie besproken.

In die visie wordt de begrenzing van de grondwaterbeschermingsgebieden gewijzigd.

Extra maatregelen

Gelderse boeren en tuinders maken zich daar zorgen over. Door de nieuwe begrenzing vallen namelijk meer bedrijven binnen de grondwaterbeschermingsgebieden.

Zij worden dan geconfronteerd met allerlei extra maatregelen die het risico dat er schadelijke stoffen in het grondwater terecht komen, moeten beperken.

Als boeren en tuinders willen uitbreiden, krijgen ze te maken met een zwaarder regime. Dat kan hun bedrijven op slot zetten of in een slechtere concurrentiepositie brengen.

Compensatie

In de pilots kunnen boeren en tuinders zelf creatieve en innovatieve oplossingen aandragen, waardoor het grondwater niet extra wordt belast.

Meijers zegde ook toe dat er een compensatieregeling komt die er voor moet zorgen dat bedrijven niet in een nadeliger positie komen dan bedrijven buiten de beschermingsgebieden.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer