Jager schiet bruine rat met nachtkijker (video)

Jager Wil Peperkamp heeft dit jaar al 1.700 bruine ratten op en rond boerenbedrijven in het oostelijk deel van de Betuwe geschoten. Dat doet hij met een windbuks met warmtebeeldcamera.

Met deze nachtkijker kan hij ratten in het donker tot op 100 meter afstand nauwkeurig waarnemen.

De dieren worden op een afstand van 30 tot 40 meter afgeschoten. Door het geweer op een statief te zetten, is vrijwel ieder schot raak.

Overlast

Bruine ratten zorgen voor veel overlast en schade op agrarische bedrijven. Sinds dit jaar is het bovendien lastiger om buiten ratten te bestrijden met gif. Daarvoor moet eerst aan preventie en rattenwering worden gedaan.

Als dat niet helpt, mogen alleen erkende middelen worden gebruikt en moeten boeren een speciaal bewijs hebben om die middelen te gebruiken.

Er moet verder per 1 januari 2017 worden gewerkt volgens de principes van het integraal plaagdiermanagement (IPM). Daarvoor is dan nog weer extra scholing nodig.

Erkend

Of deze vorm van rattenbestrijding, zoals Peperkamp die toepast, officieel is erkend, is voor boeren en jagers niet duidelijk. 'Er zijn geen regels ', stelt voorzitter Henk Mulder van LTO Noord Oost-Betuwe.

'Daarom willen we er aandacht voor en het bespreekbaar maken.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer