Bionext+ageert+tegen+octrooi+Syngenta
Nieuws
© Combivliet

Bionext ageert tegen octrooi Syngenta

Biologische ketenorganisatie Bionext overweegt bezwaar aan te tekenen tegen een octrooi dat veredelaar Syngenta heeft verkregen voor een hoger gehalte aan flavonolen in tomaten.

Het Europees Octrooibureau heeft dit plantenoctrooi onlangs verleend. Om specifieke tomaten te verkrijgen met een hogere gehalte aan flavonolen kruiste Syngenta een gecultiveerde tomaat met een wilde soort.

Flavonolen zijn antioxydanten. Het inkruisen van de eigenschap gebeurde via klassieke veredeling benadrukt Bionext. Eerder al kreeg Syngenta een octrooi op een klassiek veredelde paprika met een resistentie tegen witte vlieg.

Campagne

Bionext voert campagne tegen octrooien op eigenschappen die in de natuur voorkomen onder de titel 'De natuur heeft geen eigenaar'. Volgens de organisatie beperken deze octrooien de innovatie in de veredeling en de biodiversiteit.

De Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau besloot in maart dat octrooi op producten van klassieke veredeling wel mogelijk is. Door deze uitspraak zijn inmiddels een groot aantal octrooien aangevraagd.

Wakker schudden

Bionext wil met de campagne tegen octrooien de politiek wakker schudden om aan te zetten tot wijziging van de Europese octrooiwetgeving.

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer