Hogan vestigt aandacht op exportbelangen

Phil Hogan, Europees Commissaris voor landbouw en plattelandsbeleid heeft waardering voor de Nederlandse land- en tuinbouw, vooral de export.

Hogan+vestigt+aandacht+op+exportbelangen
© Klaas Johan Osinga

Dat zei Hogan maandag tijdens de Brusselse Landbouwborrel, die was georganiseerd door Europarlementariër Jan Huitema (VVD).

Nederland exporteert meer tomaten dan Griekenland, waar er toch veel meer zon is. Hoe kan dat? De vier Europarlementariërs in de Landbouwcommissie van het Europees Parlement proberen er iedere maand weer aandacht voor te vragen.

Diverse vragen kwamen langs, zoals over land-van-herkomst etikettering van pluimveevlees. Dit zou consumenten duidelijk moeten maken welk product afkomstig is uit Europa en welk product is geïmporteerd.

Handel

De discussie over TTIP, het mogelijke handelsverdrag tussen EU en VS, heeft opnieuw aandacht gevestigd op de verschillen tussen productienormen in en buiten de EU. Europese boeren hebben veelal te maken met zwaardere eisen, bijvoorbeeld op het terrein van dierenwelzijn.

Aan de andere kant is de EU veel bezig met export. Zo ligt een akkoord met Vietnam binnen handbereik, en de onderhandelingen met Japan vorderen ook. Hier liggen belangen voor Nederlandse boeren en tuinders.

Bezoek

De bijeenkomst werd bijgewoond door 25 boeren en boerinnen van de LTO afdeling Noordenveld (Drenthe). Zij waren anderehalve dag in Brussel, mede gefaciliteerd door Europe Direct, en brachten een bezoek aan Europarlementariers Annie Schreijer (CDA) en Bas Belder (SGP). .

Ook waren zij te gast bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland in Brussel, waar Ingeborg van Tilborg hen uitleg gaf over het reilen en zeilen in Brussel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  30 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 9°
  5 %
Meer weer