Acute snot op bedrijf in Stramproy

GD Diergezondheid maakte gisteren melding van een besmetting van Coryza (acute snot) op een vleesvermeerderingbedrijf in Stramproy, onder Weert.

In een straal van 1 km. rondom het bedrijf bevinden zich 2 andere bedrijven; een legpluimveebedrijf en een vleeseendenbedrijf. Er bevindt zich geen bedrijf met buitenlopend pluimvee in deze zone.

Recentelijk is op 18 september nog een Coryza besmetting vastgesteld nabij Helenaveen. Het is niet duidelijk of er een verband ligt tussen beide besmettingen.

Hygiëne

Nog strengere hygiëne is een van de belangrijkste middelen om verspreiding te voorkomen. De hygiënescan kan bijdragen als hulpmiddel om het bedrijf onder de loep te nemen.

Infectieuze Coryza wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. De infectieroute verloopt via het oog- en neusslijmvlies. Afwijkingen zijn zichtbaar vanaf drie dagen na besmetting en kunnen zich binnen tien dagen vertonen in het gehele koppel.

Besmette dragers zijn van belang bij de verspreiding van de bacterie. Verspreiding vindt plaats via neusslijm, direct contact, waterdruppels in de lucht of via drinkwater. De bacterie wordt niet via de eieren verspreid.

Korte overlevingstijd

De bacterie overleeft buiten de kip relatief kort: maximaal twee dagen. De bacterie sterft door UV-licht (zonlicht), uitdroging en desinfectantia. De overlevingstijd in drinkwater is vier uur.

Een eenmaal besmet koppel zal gedurende het gehele leven dragers bevatten. Bij de bestrijding van de Coryza dient daarom de nadruk te liggen op het voorkomen van de besmetting.

Geïnfecteerde vogels

Buitenlopend pluimvee heeft een verhoogd risico besmet te raken met Avibacterium paragallinarum met name in de directe omgeving van een besmet bedrijf. De ziekte kan worden verspreid door een uitbraak in de omgeving en via geïnfecteerde wilde vogels.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer