Positieve ervaringen precisielandbouw met N-sensor

‘Om dit soort problemen op te lossen heeft de provincie Limburg de waardenetwerken opgezet. Kleine groepen ondernemers gaan met elkaar aan de slag om zaken die in het onderzoek al bewezen zijn, tot een werkbare methode in de praktijk te ontwikkelen’, vertelt Brigitte Kroonen, onderzoeker bij PPO-proefbedrijf Vredepeel. Zij begeleidt het waardenetwerk ‘Betere stikstofbenutting met de aardappel sensing app’.

Aardappel is een gewas dat slordig omgaat met stikstof, slechts de helft wordt benut. Een N-bijmestsysteem, gebaseerd op gewasmetingen met een sensor, kan de benutting met 10 procent verhogen. De vrijblijvendheid om precisielandbouw op te pakken, is er van af, geeft Kroonen aan. Zuidoost-Nederland heeft te maken met een korting van 20 procent op de gebruiksnormen. Voor rassen met een hoge norm, zoals Fontane, is de toegestane gift nog maar 208 kilo N per hectare.
‘Dat is erg laag, gemiddeld is voor een goede opbrengst en kwaliteit 240 kilo nodig’, zegt Kroonen. ‘Dan wordt het zaak de beschikbare stikstof optimaal te verdelen over verschillende percelen en binnen het perceel, en bovendien op het juiste moment, te strooien. Uit onderzoek blijkt dat monitoring leidt tot de maximale opbrengst. Het is jaars- en perceelsafhankelijk of dit met een hoge of lage bijmestgift gerealiseerd kan worden.’
De monitoring gebeurt met sensoren die de stikstofinhoud van het gewas bepalen. ‘Er bestaan verschillende sensoren, maar de Yara N-sensor geeft tot nog toe de meest betrouwbare gegevens’, is Kroonens ervaring. ‘Dat komt omdat de Yara-sensor de meetwaarden het beste omzet naar werkelijke stikstofinhoud’.
De sensor meet op basis van gewasreflectie de N-status van een gewas. Het resultaat is een kaartje van het perceel dat de plaatselijke verschillen in stikstofopname laat zien. ‘Met een usb-stick kan de akkerbouwer de meetgegevens op zijn computer inlezen in Akkerweb.nl – mits hij vooraf zijn percelen heeft aangemaakt. De app geeft vervolgens antwoord op de vraag hoeveel je op elke plek binnen het perceel moet bijbemesten’, zegt de onderzoekster.
Daarbij neemt hij gegevens mee als pootdatum, opkomstdatum en verwachte opbrengst; de boer moet deze invoeren. Verder houdt het systeem rekening met het weer van de afgelopen tijd. De app vergelijkt de actuele stikstofopname met de ideale opnamelijn, rekening houdend met weer en gewasdata. De app levert een plaatsspecifiek bijmestadvies gepresenteerd als perceelskaart. Dit is het grote voordeel van de app. Voorheen was hiervoor altijd een specialist nodig. De uiteindelijke vertaalslag naar de strooikaart, die in de kunstmeststrooier ingelezen kan worden, vraagt nog een verbeteringsslag.

Gebruiksklaar

‘Het systeem werkt; dat is nu in ons netwerk bewezen. Hij ziet eerder of bijbemesting nodig is dan je dat met het blote oog kunt zien’, vertelt Kroonen. ‘Maar je moet wel je verstand blijven gebruiken. Als het heel droog is, kun je rare metingen krijgen, omdat het gewas dan afwijkende reflecties laat zien. Je kunt het verloop van de stikstofinhoud door de tijd volgen, maar als je plekken ziet waar die steeds laag is, moet je wel zelf opsporen waar dat aan kan liggen. Bijvoorbeeld aan de structuur, maar het kan ook een aaltjesplek zijn. Dan moet je daar dus niet veel bijbemesten, want de opbrengstpotentie is op zo’n plek toch laag’.
Ze is enthousiast dat alle bemestingsonderzoek dat voorheen plaatsvond bij PPO nu in een simpele methode te vertalen is. ‘Je kunt de telers iets aanbieden dat perspectief biedt op behoud van opbrengst. Je hebt een handvat om het bemestingsniveau te bepalen. Dat kan onder de gebruiksnorm liggen maar ook erboven. Je hebt dan wel een goede onderbouwing hiervoor. De benutting van de aangeboden stikstof neemt in ieder geval toe waardoor er minder verloren gaat. Wellicht kan de app dienen als equivalente maatregel binnen het mineralenbeleid’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer