Glastuinbouw Samen Zuiver

Voor individuele glastuinbouwbedrijven geldt per 1 januari 2018 een verplicht zuiveringspercentage van 95 procent. Dit staat in het op 12 oktober gepubliceerde hoofdlijnenakkoord met betrekking tot de zuivering van restwaterstromen op glastuinbouwbedrijven. Limburgse glastuinders gaan daar nu al werk van maken.

Onder de noemer ‘Limburgse Glastuinbouw Waterproof, Samen Zuiver’ worden de komende maanden bijeenkomsten gehouden met workshops en brainstormsessies, waar glastuinders gezamenlijk bekijken wat ze nu al kunnen doen om de emissie van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen van het eigen bedrijf op het oppervlaktewater te minimaliseren. Bovendien onderzoeken ze waar ze kunnen samenwerken om de doelen te halen.
Glastuinbouwbedrijven hebben een individuele zuiveringsplicht van hun restwater, maar hebben de mogelijkheid een collectieve oplossing te zoeken. Daardoor profiteren ze van gedeelde kosten en gedeelde kennis.
De land- en tuinbouw heeft de afgelopen jaren de emissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk teruggedrongen. Zowel wet- en regelgeving vanuit markt en maatschappij als kostenoverwegingen dwingen en stimuleren de glastuinbouwsector de emissie van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen via water verder te beperken. Ondernemers hebben de eigen verantwoordelijkheid te komen tot maatregelen en bedrijfsaanpassingen om emissiebeperking te realiseren.
Het project ‘Limburgse Glastuinbouw Waterproof, Samen Zuiver’, dat mede mogelijk is door financiering met middelen vanuit het voormalige Productschap Tuinbouw, kent drie sporen. Via ondernemersgroepen in de regio wordt bewustwording en draagvlak gecreëerd. Spoor twee is de analyse van de actuele situatie, knelpunten, oorzaken en oplossingsrichtingen via groepsbijeenkomsten.
Als de emissie in kaart is gebracht, wordt via het derde spoor gewerkt aan zuivering van de dan nog resterende afvalwaterstroom. Instanties als gemeenten, provincie en Waterschapsbedrijf Limburg worden betrokken als experts.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer