‘Dat het geschreven staat, dat is wat telt’

Jan van Liere‘Dat het geschreven staat, dat is wat telt. Dat is alles.’ Met die twee zinnen eindigt het nieuwste boek van de Vlaamse auteur Chris de Stoop ‘Dit is mijn Hof’. Ze vatten kernachtig samen wat De Stoop wil met het boek over de boerderij waar hij opgroeide en die binnenkort voor altijd zal verdwijnen. De herinneringen moeten blijven.
De boerderij ligt in het Vlaamse Waasland, pal tegen het haven- en industriegebied van Antwerpen dat steeds verder oprukt. Veel boeren moesten hun land al afstaan. Het nabijgelegen Doel bestaat nog slechts als een spookdorp, met dichtgetimmerde huizen, wachtend op afbraak ten dienste van hogere economische belangen.
Op andere plaatsen, zoals in de aangrenzende Hedwigepolder en in de Prosperpolder, komt geen industrie. Er zullen in de toekomst ook geen schepen afmeren. De dijken worden doorgestoken, eb en vloed krijgen er vrij spel en de natuurontwikkelaars nemen de rol over die boeren er honderden jaren vervulden.
Deze ontwikkelingen beschrijft De Stoop in zijn boek. Hij keert terug naar zijn ouderlijke boerderij waarbij veel herinneringen aan vroeger terugkomen. Hij brengt het vaak harde en ruwe, maar ook mooie leven op het Vlaamse platteland indringend in beeld.
‘Een in zichzelf gekeerde wereld, waar je, teruggetrokken als op een eiland, teruggeworpen op jezelf, alleen kunt zijn met je geluk, alleen met je ongeluk’, typeert de schrijver de wereld waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij draagt de invloed daarvan altijd met zich mee. ‘De boerderij was deel van wat mij maakte tot wie ik was, of ben, of niet ben.’
In het boek komen ook de actuele ontwikkelingen indringend aan de orde. De jarenlange strijd om het lot van de Hedwigepolder vormt een essentieel onderdeel van het boek. Actievoerder Magda de Feijter van Red Onze Polders komt in beeld. Ze vertelt De Stoop zelfs over de droom die haar aanzette tot haar strijd tegen ontpoldering.
Al met al niet een vrolijk, maar wel een boeiend epos dat herkenning zal oproepen bij iedereen die is opgegroeid op een boerenbedrijf.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer