'Krieltjes goed via klok verkocht'

Er leveren nog te weinig boeren en tuinders producten aan de

'Dit jaar heeft de veiling afgenomen van elf producenten: kersen uit Poortvliet, asperges van de Brabantse wal, biologische eieren van een pluimveehouder in Stavenisse, zonnebloemen, geschilde krieltjes van een aardappelhandelaar. En we nemen rechtstreeks aardappelen af van de veiling, zoals Doré's, maar ook Bildstars. Dat is makkelijk, want we zitten in de aardappelveiling.
'Met name de geschilde krieltjes waren een succes. We hebben 300 kilo via de klok verkocht verkocht.
'Het aantal agrarische ondernemers dat producten levert aan de Streekproductenveiling kan natuurlijk omhoog. Maar ze komen niet uit zichzelf. En ik ga zelf de boer op: daar gaat heel veel tijd in zitten. Boeren kiezen heel bewust om aan de streekproductenmarkt te leveren. Zo krijg ik de komkommers, maar ook cherry-tomaatjes vaak vrij goedkoop mee.'

De veiling kan alleen

'Daar heb ik een dubbel gevoel bij. De veiling wordt nu gerund door zo'n vijftig enthousiaste vrijwilligers.
'Het eerste jaar hadden we 1.300, het tweede 1.700 en dit jaar hadden we 2.000 bezoekers. Het aantal bezoekers zit dus in de lift.
'Het initiatief is bedoeld om inwoners en toeristen kennis te laten maken met streekproducten en de veiling. Sinds dit jaar halen we extra inkomsten met reclame van de middenstand uit Sint-Annaland. Daar pikt iedereen een graantje van mee.
'Ook ontwikkelen we arrangementen. Zo hebben we via een busmaatschappij in Limburg elf bussen vol bezoekers gehad die naast een bezoek aan een veiling ook een rondvaart over de Oosterschelde maakten.
'Ten slotte is op initiatief van Stichting Lekker Regionaal Product en ZLTO Stichting Streekproductenveiling Tholen opgericht. Zij wil zorgen voor meer diversiteit in producten.'

Er is meer nodig dan een veiling om mensen bij streekproducten te betrekken.

'Voor de mensen is het zo belangrijk dat ze de producten rechtstreeks van de teler krijgen. Ze weten vaak helemaal niet dat de producten in Zeeland of Brabant verbouwd worden.
'Wij zijn daarom samen met Streekmuseum Meestoof bezig om ook een expositieruimte over streekproducten te maken. Deze plannen zijn nog heel pril. We houden in december een brainstormbijeenkomst om meer uit de veiling te halen en met streekproducten te doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer