Uitrijden mest staat los van grotere stal

Het uitrijden van mest vormt niet één project met het houden van dieren. Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State, concludeert advocaat Franca Damen.

Mike SchellartProvincie Fryslân verstrekte een Natuurbeschermingswetvergunning aan een veehouderij. Tegen deze vergunning had de actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) beroep ingediend.
MOB betoogde dat het college de bezwaren onterecht ongegrond verklaarde en onterecht een vergunning verleende voor uitbreiding van de veehouderij nabij een Natura 2000-gebied. Fryslân maakte niet inzichtelijk wat de effecten van de mestproductie op dit Natura 2000-gebied zijn, vindt MOB.
Het houden van dieren en het uitrijden van mest over landbouwgronden had volgens MOB als één project beschouwd moeten worden. Nu dit niet is onderkend, is de stikstofdepositie van het project onderschat en kunnen de natuurlijke kenmerken van het gebied worden aangetast.
De Raad van State oordeelde dat het uitrijden van mest geen deel uitmaakt van het aangevraagde project. Dit behelste slechts de uitbreiding van de melkveestal. De vergunningaanvraag heeft daarom enkel betrekking op de uitbreiding van de veehouderij met een stal voor melkvee.
Het houden van dieren en het mogelijk uitrijden van mest op de bij de melkveehouderij behorende gronden is ‘in dit geval’ niet zodanig onlosmakelijk met elkaar verbonden dat de provincie de vergunning voor het project had moeten weigeren. Uitrijden van mest op deze gronden is niet noodzakelijk door de optie van afvoer van mest, zoals verwerking hiervan op een andere locatie.
Daarom kan een afzonderlijke NB-wetvergunning worden aangevraagd voor de stal, stelt Damen. Ze verwijst wel naar een eerdere uitspraak dat voor mest uitrijden mogelijk een aparte NB-wetvergunning nodig kan zijn.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer