Grond met beregeningsput

Wie via een ZLTO-makelaar grond verkoopt, kan laten uitzoeken of er op het betreffende perceel alsnog een beregeningsput aangevraagd kan worden. Dit verhoogt de waarde van de grond én de interesse van kopers aanzienlijk.

Het team van ZLTO-makelaars kan een beroep doen op onder anderen Michael van der Schoot, projectleider Bodem & Water bij ZLTO. Hij kan in één oogopslag zien of er mogelijkheden zijn voor beregening op een bepaald perceel. ‘Sinds 1 maart zijn er in grote delen van Noord-Brabant meer mogelijkheden voor beregening uit grondwater’, weet Van der Schoot.
‘Wie een goedgekeurd bedrijfswaterplan overlegt bij het waterschap, kan rekenen op extra voordelen. Zo kun je beregenen onder de zogenoemde Algemene Regels. Een eenmalige melding bij het waterschap volstaat in dat geval. Ook kun je nieuwe putten slaan, met als vuistregel een maximum van gemiddeld één put per 5 hectare. En het voorjaars- en urenverbod op graslandberegening vervalt.’

Bedrijfswaterplan

Om in aanmerking te komen voor deze nieuwe mogelijkheden voor grondwaterberegening, moet de ondernemer bij het waterschap een goedgekeurd (persoonlijk) bedrijfswaterplan hebben liggen. In dit document staat welke waterconserverende en/of waterbesparende maatregelen de ondernemer heeft getroffen om zuinig om te gaan met water.
ZLTO kan de betreffende verkoper van het perceel helpen bij het uitzoeken van de beregeningsmogelijkheden. De mogelijkheid tot beregening op het perceel is volgens Van Heerebeek van grote meerwaarde voor potentiële kopers. Als actueel voorbeeld noemt hij het wel of niet kunnen beregenen van aardappels in het droge groeiseizoen van dit jaar.
‘Telers die niet hebben kunnen beregenen omdat ze geen vergunning voor een put hebben, hebben veel verlies geleden. Afgelopen maand konden ze de aardappelen niet van het land halen omdat het te nat was. Wie een beregeningsvergunning heeft, heeft daar natuurlijk geen of veel minder last van gehad. De grotere ondernemers zoeken dan ook specifiek naar grond mét beregeningsmogelijkheden. Een perceel verkopen met beregeningsmogelijkheden zorgt dus automatisch voor meer kopers op de markt.’
Leden die meer willen weten, kunnen contact opnemen met ZLTO Vastgoed via (073) 2173580 of secretariaatvastgoed@zlto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer