Osterhaus: leer van humane virusaanpak

Bij de uitbraak van infectieziektes kan de landbouw leren van de manier van aanpak zoals dat gebeurt bij virussen die bedreigend zijn voor de volksgezondheid.

Osterhaus%3A+leer+van+humane+virusaanpak
© Nieuwe Oogst

Onder het mom 'het is goed om bij de buren over de heg te kijken', werd gisteren tijdens een Kennisdebat over Groene gewasbescherming in Driebergen gekeken naar raakvlakken tussen de weerbaarheid tegen ziekten van mens en dier en die van planten.

Immuunsystemen

Viroloog Ab Osterhaus was uitgenodigd om te vertellen over virussen als SARS, MERS en H5N1. Hij gaf een toelichting op de werking van immuunsystemen bij mens en dier en over de mogelijkheid van ziekteverwekkers om zich aan te passen aan veranderingen.

De conclusie is dat immuunsystemen van mens en dier weinig overeenkomsten vertonen. Wel kan de landbouw voor plantenziekten volgens Osterhaus leren van de aanpak van infectieziektes die bedreigend zijn voor mens en dier.

Antistoffen

'Bij de uitbraak van een belangrijke infectieziekte moet snel een goed team specialisten worden gevormd voor de juiste diagnose', gaf Osterhaus aan. 'Duidelijk moet zijn hoe de betreffende ziekteverwekker zich verspreidt en of er antistoffen beschikbaar zijn.'

Hij vertelde dat er inmiddels wereldwijd een netwerk van virologen is die de belangrijkste virussen in kaart brengt. Ze houden de verspreiding bij en bekijken ook of er mutaties voorkomen.

Internationale samenwerking

Dergelijke netwerken of platformen zouden er ook moeten zijn voor plantenziekten, stelt Osterhaus. 'Het is belangrijk om internationaal goed samen te werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer