Zicht op kavelruil rond N18

De eerste stap voor een kavelruil rond het tracé van de N18 in Berkelland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek is gezet.

Deze week werd in Lievelde een informatieavond over een mogelijke ruil gehouden door Stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (STEVIG).
De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt aangepast en verlegd. Door het werk wordt de verkaveling van agrarische bedrijven langs de weg doorsneden. Een kavelruil kan zorgen voor herstel en verbetering van de agrarische bedrijfsstructuur, vergroting van huiskavels, minder veldkavels en samenvoeging van percelen.
Er kan eventueel verkaveld worden in een groot gebied van 20.000 hectare, 3 kilometer links en rechts van de N18, dat is verdeeld in een vijftal deelgebieden.

Laten bezinken

De bijeenkomst in Lievelde werd druk bezocht. 'De stemming was goed en ik heb de indruk dat mensen wel willen ruilen. Maar ze zullen de informatie eerst even willen laten bezinken', zegt Agnes Gunnewijk, die voorzitter is van een overkoepelende werkgroep.
Boeren die mee willen doen met de ruil zullen zich zelf moeten melden. 'Het draagvlak voor de kavelruil moet echt uit het gebied komen', zegt Gunnewijk. Daarom worden vanaf half november ook honderd keukentafelgesprekken gehouden, waarin eveneens het draagvlak voor de ruiling wordt gepeild.
Een andere belangrijke graadmeter voor de slagingskans van de ruiling is de aanwezigheid van beschikbare ruilgrond. Per deelgebied zal zeker zo'n 20 tot 30 hectare beschikbaar moeten zijn. Provincie Gelderland moet deze grond verwerven.
Gunnewijk gokt op stoppers die hun grond beschikbaar willen stellen voor de ruiling. 'Grond wordt onafhankelijk getaxeerd, dus men krijgt een marktconform bedrag.'
Als er voldoende belangstelling voor de ruiling is, kunnen er eind 2015 en begin 1016 al werksessies worden gehouden. Daarin stellen belanghebbende eigenaren en gebruikers in het gebied samen een verbeteringsplan op.
Deze manier van verkavelen volgens de methode 'Verkavelen voor groei' is al op meerdere plaatsen in Gelderland met succes toegepast. Het gaat om een verkaveling op vrijwillige basis met een doorlooptijd van ongeveer een jaar.
Het initiatief voor de ruil komt van de afdelingen Oost Achterhoek, Berkelland en Haaksbergen van LTO Noord.
Ook in Overijssel vindt nabij de N18 een soortgelijk project plaats vanuit het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer