Gehalten vaste mest sneller in beeld

Eurofins Agro heeft een meetmethode ontwikkeld om direct via Nabij-infraroodspectroscopie (NIRS) het fosfaat- en stikstofgehalte in vaste mest te bepalen. Dit kan een boost geven aan de afzet van vaste mest, omdat gehalten sneller bekend zijn. De methode moet nog worden goedgekeurd.

Bij vaste mest variëren het fosfaat- en stikstofgehalte sterk, zelfs bij ondernemers die altijd op dezelfde manier mest produceren. Eurofins Agro heeft nu een methode ontwikkeld, waarbij met NIRS vaste mest kan worden onderzocht. Hiervoor zijn in totaal 50.000 mestmonsters via NIRS vergeleken met de normale bepaling.

Overigens is het nog niet zo dat de gehalten direct bepaald kunnen worden, zoals het bijvoorbeeld bij het inkuilen van mais. De mest moet eerst worden gemalen en gedroogd.

Twee dagen wachten

'Hierdoor kost het twee tot drie dagen voordat we de uitslag hebben. Wel kunnen op deze manier ook kwaliteitsparameters als kalium worden meegenomen', vertelt directeur Martin Vervoorn van EurofinsAgro (voorheen BLGG AgroXpertus).

Vervoorn verwacht dat een dergelijke methode 'ooit' ook nog op de vrachtwagen kan voor een directe meting. 'De kans is groot dat we hiervoor een enorme grote dataset voor nodig hebben. Het zou niet verkeerd zijn, omdat een NIRS-apparaat met enkele tienduizenden euro's relatief goedkoop is. De kosten zitten meer in de dataset. Ook is het belangrijk om te kijken hoe je een dergelijk systeem krijgt goedgekeurd en geborgd'

Goedkeuring

'LTO hoopt dat het ministerie openstaat voor nieuwe slimme technieken, zoals NIRS, die op een goede manier kunnen bemonsteren. Het ministerie had al aangegeven open te staan voor dergelijke slimme suggesties, maar dan moeten die wel waterdicht zijn', aldus LTO-beleidsmedewerker Harry Kager.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer