Dutch Dairy Design

Feest! Vorige week heb ik de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven bezocht. Eén grote samenscholing van creatieve, ondernemende, slimme jonge geesten. Als je daar rondloopt en met die studenten van de TU en Design Academy Eindhoven (DAE) praat en de start-ups bekijkt, dan word je vanzelf optimistisch over de toekomst van Nederland.
Hier in de oude Philips-gebouwen op Strijp-S ontvouwen zich nieuwe, hoopvolle beelden van de toekomst. Fris kijken en dwars denken. Weg van de scepsis, de negativiteit, de behoudzucht en het doemdenken. Alles is denkbaar en alles kan.
Een Franse filosoof deelde vorige week in een interview de wereld in gemoedstoestanden. 'Oost-Azië', betoogde hij, 'is het continent van de hoop. Dat proef je zodra je uit het vliegtuig stapt. Het optimisme hangt daar in de lucht. Het Midden-Oosten is de regio van de vernedering en Europa het continent van de angst.' Dat klinkt niet best. Angst verlamt, vreet energie en is het beste scenario voor stilstand en achteruitgang. Heb je daar last van, dan is een bezoek aan de DDW een aan te bevelen therapie.
Wat heeft mij dat bezoek gebracht? Onder meer een boeiende ontmoeting met DAE-student Jos Klarenbeek. Hij heeft een 'Cowtarium' ontworpen. Een kunstwerk waarin hij de productieketen van melk tot consument heeft verbeeld, teruggebracht tot de schaal van één koe. Interessant om te zien wat zo'n kunstzinnige outsider ziet wanneer hij naar onze sector kijkt. Google zijn naam maar eens.
Ook ontmoette ik er Marije Vogelzang, 'eating designer' en docent aan de DAE. We spraken af dat we een groep designstudenten eens 'loslaten' op ons Floating Farm-concept. We hebben daarin al de cross-over tussen maritieme- en agrotechnologie, hoe mooi zou het zijn als we ook de verbinding met die andere Nederlandse topsector, Dutch Design, konden maken.
Want juist voor dit project is het ontwerp cruciaal, zowel vanuit technisch/functioneel oogpunt als vanuit beeldvorming. De belangstelling in de media voor de Koeientuin bij Chris Bomers in Groenlo heeft ons opnieuw bepaald bij de kracht van beelden. Met de Floating Farm gaat het aardig dezelfde kant op. Er zijn al grote verhalen verschenen in Nederlandse, Spaanse, Chinese kranten en binnenkort in een Amerikaans tijdschrift. Nu eerst maar eens zien dat we hem gebouwd en operationeel krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer