'Bieten pas beregenen als loof afsterft'

Beregenen van suikerbieten loont pas wanneer daarmee afsterven van het loof door verbranding of vochtgebrek valt te voorkomen.

%27Bieten+pas+beregenen+als+loof+afsterft%27
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de eindresultaten van het IJKakker-deelproject Sensoren in Suikerbieten. Uit het onderzoek blijkt dat beregenen van suikerbieten financieel gezien niet snel interessant is.

Als vuistregel geldt dat telers met beregenen moeten beginnen als het loof van de bieten 's nachts niet meer (helemaal) overeind komt en bladschade optreedt.

Juiste moment

Binnen deelproject Sensoren in Suikerbieten is de afgelopen drie jaar op proefboerderij Kooijenburg in Rolde onderzoek gedaan naar de beregening in suikerbieten.

Onderzocht is wat het juiste moment van beregenen is en welke invloed dit heeft op de efficiëntie van het stikstofgebruik van de bieten.

Om dat moment te bepalen, zijn verschillende methoden gebruikt. In 2013 is het beregeningsmoment vastgesteld op basis van de Dacom vochtsensoren, in 2014 op basis van visuele waarnemingen.

Opbrengsten

Er is in 2013 drie keer en in 2014 één keer beregend met zo'n 25 millimeter. In beide jaren leidde beregenen bij de velden met een optimale stikstofgift en de verschillende stikstoftrappen niet tot significant hogere opbrengsten.

De resultaten van de proeven ondersteunen volgens IJKakker de praktijkervaringen dat beregenen pas rendeert wanneer hiermee wordt voorkomen dat het loof afsterft door verbranding en/of vochtgebrek.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer