Grondtekort door fout regels

De overheid moet de berekeningen van de AMvB grondgebondenheid aanpassen, vindt LTO. Bij de huidige regels is veel te veel grond nodig om de melkveehouderij te dekken.

Pieter StokkermansVolgens deze regels van het ministerie van Economische Zaken heeft de Nederlandse veehouderij volgend jaar ruim 50.000 hectare extra nodig. Dat is volgens LTO beduidend meer dan de 4.500 hectare die rond de AMvB is aangegeven. Voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij vindt dat het ministerie de afspraken met LTO zo schendt.
De extra hoeveelheid benodigde grond komt mede door een aanscherping van de gewasnormen. De lagere plaatsingsruimte voor fosfaat, met 5 kilo fosfaat in 2015 ten opzichte van 2014, moet nu ook voor iedereen extensief of intensief geheel met extra grond worden gecompenseerd.
‘Dat was niet de afspraak. Die was dat als een melkveebedrijf groeit in fosfaatproductie na 2014, afhankelijk van zijn intensiteit, dit gedeeltelijk met grond moet doen. Door de verlaging van de plaatsingsnorm te corrigeren in de melkveefosfaatreferentie 2013, kan dit probleem worden opgelost. Met name extensieve bedrijven met veel grond worden nu door deze berekening extra benadeeld’, stelt Romijn.
Volgens de vakgroepvoorzitter is er nog een reden waardoor grondvraag vanuit de melkveehouderij wordt vergroot. Bij de behandeling van de regels rond grondgebondenheid ontstaat ook ruimte voor vaste afspraken van melkveehouders met grondeigenaren in de regio, de zogeheten regionale voer-mestcontracten.
‘Het ministerie van Economische Zaken spant zich in onze ogen onvoldoende in om deze grond, die hierbij betrokken is, voor de grondgebondenheid ook als grond van de melkveehouder te rekenen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer