Handel wil banden met FloraHolland aanhalen

1 Waarom wil de handel nauwer samenwerken met

De stijgende ketenkosten in de sierteeltsector zijn volgens de handelaren op de lange termijn niet houdbaar. Voorzitter Herman de Boon van de VGB pleitte tijdens de ledenvergadering voor een efficiënter distributiesysteem. Hij had berekend dat de consument ongeveer 300 procent in de winkel betaalt van wat een teler voor zijn product krijgt.
Omdat de internationale concurrentie en de schaalvergroting in de sierteeltsector toenemen, wil de VGB verticale samenwerking en partnerschappen. Op die manier wil de handel naar betere marges voor de leden, van zowel FloraHolland en de VGB. Daarvoor zeggen de twee zich ook in te zetten.

2 Wat willen handelaren tot stand brengen met de samenwerking?

Op den duur zou de samenwerking moeten leiden tot een gemeenschappelijk serviceplatform voor telers en handelaren. De VGB ziet graag een ander afzetsysteem ontstaan waarin veiling en handel op gelijke basis participeren. FloraHolland is nu een coöperatieve afzetorganisatie van telers, maar de handel moet wel een deel van de kosten van FloraHolland betalen.

3 Heeft de VGB al stappen in die richting gezet?

De leden van de VGB hebben eind vorige week ingestemd met het plan om de sierteeltpromotie weer tezamen met FloraHolland op te pakken. De handel draagt volgend jaar 6 miljoen euro bij voor dit doel. In 2012 zijn de partijen gestopt met gezamenlijke promotie.
FloraHolland heeft volgend jaar ongeveer 8 miljoen euro voor de collectieve promotie. Het gezamenlijke bedrag komt dan uit op 14 miljoen.

4 Hoe krijgt de gezamenlijke promotie gestalte?

De VGB stelt een werkgroep in die samen met FloraHolland het promotieplan uitwerkt. DeVGB vindt, gelet op de totale omzet in de sector, dat het budget omhoog moet. Daarbij wil de organisatie vooral kijken naar Europese fondsen.

5 Wil

Lucas Vos, algemeen directeur van FloraHolland, heeft sinds zijn aanstelling in begin 2014 geroepen dat partijen in de sierteeltketen beter met elkaar moeten samenwerken. Sinds zijn komst is de relatie tussen veiling en handel sterk verbeterd. Om klanten te betrekken bij het uitwerken van de strategie van FloraHolland heeft de veiling een klantenplatform opgezet. Dit platform heeft een adviserende rol.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer