Utrecht wil kringloopboer belonen

Melkveehouders die aan kringlooplandbouw doen, moeten worden beloond voor hun resultaten, vindt Stuurgroep Landbouw Utrecht-West. Een innovatieraad moet een aantal beloningsconstructies ontwikkelen.

Utrecht+wil+kringloopboer+belonen
© Boerenverstand

Er vindt op 8 oktober een startbijeenkomst plaats. Utrecht is hiermee de eerste provincie die werkt aan een beloningsstructuur voor kringloopboeren.

'Alle partijen willen werken aan hetzelfde doel, een schoner milieu. Niet via wetgeving, maar via het inzetten van praktische maatregelen per bedrijf’, licht Jos Geenen van programmabureau Utrecht West toe.

Waterkwaliteit

Ideeën zijn er al. Zo zouden waterschappen boeren kunnen belonen als hun werkwijze aantoonbaar effect heeft op de waterkwaliteit. Anderzijds kan de provincie boeren die hun ammoniakuitstoot verlagen belonen met ontwikkelinsgruimte op hun bedrijf.

Ook wordt gedacht aan een lagere rentepercentage bij kredietverlening aan boeren met een 'groene' bedrijfsvoering door banken.

Voorzitter

Voorzitter van de innovatieraad wordt Jan Heijkoop. Verder wordt gezocht naar vertegenwoordigers van de waterschappen, provincie Utrecht, LTO Noord, terreinbeherende organisaties, agrarische natuurverenigingen, Rabobank, zuivelindustrie en veevoerindustrie.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer